U prvoj polovicu 2022.

Troškovi ZZO-a HNŽ za financiranje lijekova s Liste uvećani za više od 400 tisuća KM

Ključni razlog povećanja troškova je uvođenje u terapiju novih lijekova koji su na Listu lijekova uvršteni 01.09.20021. godine.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 07. 2022. u 16:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K, u četvrtak 28.07.2022. godine, održalo je šestu redovitu sjednicu.

Članovi vijeća razmatrali su i usvojili Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, potrošnji lijekova, potrošnji ortopedskih i drugih pomagala, upućivanju na liječenje izvan HNŽ/K, refundiranju troškova za pruženu uslugu biomedicinski pomognute oplodnje, provedenim postupcima javne nabave, izvršenju Financijskog plana Zavoda i provedbi aktivnosti iz Plana provedbe preporuka Ureda za reviziju institucija F BiH, Odluku o imenovanju prvostupanjskog i drugostupanjskog liječničkog povjerenstva za upućivanje na liječenje izvan HNŽ/K, Pravilnik o sastavu, ovlastima i načinu rada Liječničkog povjerenstva za upućivanje osiguranih osoba Zavoda na liječenje izvan HNŽ/K i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova, medicinskih sredstava i specifičnih ortopedskih pomagala.

Poboljšanje epidemiološke situacije i pojačane kontrole koje provodi Zavod rezultirale su padom broja refundiranih doznaka za privremenu spriječenost za rad do i preko 42 dana za 31% (904 doznake manje) i padom refundiranih financijskih sredstava od 14,3%, odnosno 153.546 KM u prvom polugodištu 2022. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Uvećani troškovi za financiranje lijekova s Liste lijekova

U prvoj polovicu 2022. godine, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, troškovi Zavoda za financiranje lijekova s Liste lijekova uvećan je za 6,2%, ili 414.221 KM. Ključni razlog povećanja troškova je uvođenje u terapiju novih lijekova koji su na Listu lijekova uvršteni 01.09.20021. godine. Riječ je o lijekovima za liječenje imunoloških bolesti, epilepsije, astme i kronične opstruktivne plućne bolesti, te lijekovi za regulaciju grušanja krvi.

Iz izvješća o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala, u 2022. godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, primjetan je rast ukupnog broja realiziranih odobrenja za 26,1%, rast broja korisnika za 20,8% i rast utrošenih financijskih sredstava za 34,3%.

Porast potrošnje pomagala rezultat je porasta broja novooboljelih osiguranika, isteka roka trajanja određenih pomagala i mogućnost realizacije novih pomagala, te normalizacije režima rada i prijema osiguranika u bolnicama, a posebno normalizacija režima rada kod operativnog dijela usluga.

Najveći indeksni rast potrošnje bilježi se kod pomagala kao što su: totalna endoproteza kuka – bezcementna, senzor za mjerenje šećera u krvi za osobe do 26 godina, aparat za pojačanje sluha za osobe od 26 godina, neurološka kolica za osobe od 18 godina po mjeri, intraokularna leća za operaciju katarakte – savitljiva, potkoljena proteza za osobe od 26 godina.

Rezultati analize podataka za liječenja provedena izvan HNŽ/K, u razdoblju 01.01.2022. do 30.06.2022. godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine ukazuju na povećanje ukupnih troškova za 58%, odnosno 271.700 KM i porast broja uputnica za 16,78% (69 uputnica više). Nastala povećanja prouzročena su određenim brojem dugotrajnih i složenih liječenja, porastom broja oboljelih od bolesti probavnog sustava, porastom broja oboljelih od zaraznih i parazitnih bolesti, te i dalje najvećim porastom broja oboljelih od bolesti iz skupine tumora.

Refundiranje troškova biomedicinski pomognute oplodnje

Kada je riječ o refundiranju troškova biomedicinski pomognute oplodnje, u promatranom razdoblju, Stručna služba Zavoda zaprimila je ukupno 40 zahtjeva (6  zahtjeva manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine), a Liječničko povjerenstvo  odobrilo je 36 zahtjeva. Ukupno refundirana sredstva za promatrano razdoblje tekuće godine iznose 71.185 KM što je 18% od ukupno planiranih sredstava za 2022. godinu za ovu namjenu.

Nakon svih navedenih izvješća članovi Upravnog vijeća razmatrali su i usvojili Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje 01.01.do 30.06.2022. godine. Ukupno ostvareni prihodi i primici, u prvom polugodištu 2022. godine, iznose 81.483254 KM, što je 4,36% više od planskog prosjeka u što je uključen i prihodi od redovite distribucije premije osiguranja za cijelu godinu (50% prihodovanih sredstava od premije osiguranja pripada drugoj polovini godine).

Ukupno ostvareni rashodi i kapitalni izdaci u promatranom razdoblju ostvareni su u iznosu od 70.852.987 KM što je 2,73% niže od planskog prosjeka. Ostvareni višak na rashodovnoj strani, odnosno izvršenje rashoda biti će na planiranoj razini, a sukladno Planu javnih nabava i projektnim planovima.

Usporedbom ukupno ostvarenih prihoda i rashoda financijski rezultat izvršenja Financijskog plana Zavoda, u prvom polugodištu 2022. godine, je pozitivan u iznosu od 10.630.268 KM.

Također, članovi Vijeća dali su suglasnost na jedan pravilnik i dvije odluke direktora Zavoda i to Odluku o imenovanju Prvostupanjskog liječničkog povjerenstva za upućivanje na liječenje izvan HNŽ/K, Odluku o imenovanju Drugostupanjskog liječničkog povjerenstva za upućivanje na liječenje izvan HNŽ/K i Pravilnik o sastavu, ovlastima i načinu rada Liječničkog povjerenstva za upućivanje osiguranih osoba Zavoda na liječenje izvan HNŽ/K.

Usvojena izvješća odnose se na razdoblje 01.01.do 30.06.2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close