Bakteriju mogu prenijeti i muhe

Trbušni tifus najčešće se prenosi hranom koju je zarazio kliconoša bez simptoma

Bakteriju koja uzrokuje bolest mogu prenijeti i muhe, a možete se zaraziti i tijekom seksualnog odnosa
Lifestyle / Zdravlje | 21. 06. 2023. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojavnost ove bolesti češća je u slabije razvijenim zemljama, gdje se uglavnom prenosi onečišćenom vodom. Bacili tifusa nalaze se u stolici asimptomatskih kliconoša ili u stolici i urinu onih s aktivnom bolešću.

U razvijenim zemljama, uglavnom se radi o prijenosu putem hrane koju je kontaminirao zdravi kliconoša, koji može, ali i ne mora razviti simptome. Bolest prenose i muhe s fekalija na hranu, a moguć je i prijenos direktnim kontaktom (analno-oralnim putem) kod male djece ili kod odraslih za spolnog odnosa. Uzročnik tifusa u organizam ulazi preko gastrointestinalnog trakta, a u krvotok preko limfnih puteva, piše Ordinacija.hr.

Simptomi trbušnog tifusa

Karakteristični simptomi su vrućica, iscrpljenost, bol u trbuhu i ružičasti osip – rozeola. U težim slučajevima moguće su ulceracije, krvarenje i perforacija crijeva. Inkubacija obično traje od 8 do 14 dana. Bez antibiotske terapije temperatura ostaje visoka (oko 40˚ C) i do 14 dana, a potpuno nestaje tek nakon četiri tjedna. U kasnijem stadiju bolesti, kad je oštećenje crijeva najizraženije, može doći do teškog proljeva, a stolica može sadržavati krv.

Moguće komplikacije

Iako se većina ljudi uspješno oporavi, moguće su komplikacije, pogotovo ako se tifus ne liječi.

  • krvarenje i proboj crijeva uz upalu trbušne stijenke (peritonitis),
  • upala pluća
  • infekcija žučnog mjehura i jetre
  • bronhitis
  • infekcija krvi, kostiju, srčanih zalistaka, moždanih ovojnica…

Liječenje

Antibiotici stopu smrtnosti smanjuju na samo 1 posto pa je ova bolest gotovo potpuno izlječiva. No treba se pridržavati određenih mjera. Oboljele je važno rehidrirati, posebice ako su imali dugotrajne proljeve. Dok traje vrućica, potrebno je mirovati, a u težim slučajevima treba nadoknaditi elektrolite. Važno je i paziti na prehranu kako se ne bi opterećivao organizam.

Prevencija trbušnog tifusa

Najvažniji korak u prevenciji trbušnog tifusa je higijena. Pravilno i redovno pranje hrane i ruku je neizbježno. U područjima u kojima se još pojavljuje preporučuje se izbjegavanje hrane koja se čuva pri sobnoj temperaturi (neobrađeno lisnato povrće) i općenito se preporučuje konzumacija termički obrađene hrane i flaširanih pića. Preporučuje se i cijepljenje prije puta u zemlje gdje trbušni tifus još nije iskorijenjen.

Kopirati
Drag cursor here to close