Pravo na privatnost

Tko sve ima uvid u zdravstveno stanje Hercegovaca, od čega boluju, kako se liječe?

Odgovorni nisu ni svjesni s kakvim sigurnosnim propustom rade djelatnici na novom bolničkom informacijskom sustavu. Hoće li se ovaj propust riješiti u što skorije vrijeme?
Lifestyle / Zdravlje | 17. 05. 2018. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potreba za zaštitom privatnosti temeljna je potreba i pravo svake osobe. Međutim, u međusobnom djelovanju pacijenata, liječnika i zdravstvenog sustava, navodno postoje određeni propusti koji ugrožavaju privatnost pacijenata zdravstvenih ustanova u HNŽ-u.

Prema navodima djelatnika zdravstvenog sustava mostarske bolnice, novi informatički sustav koji bolnica trenutno koristi, a koji je implementiran od početke 2018.godine, dovodi do određenih propusta prema kojima pristup zdravstvenom kartonu pacijenta, osim liječnika, imaju i ostali zdravstveni djelatnici.

''Liječnici su dužni šutjeti o zdravstvenom stanju pacijenta, tomu ih obvezuje i Hipokratova zakletva, no jednog tehničara na rendgenu ili medicinsku sestru ništa ne obvezuje. U sustavu koji se koristi u našoj bolnici oni imaju pristup zdravstvenom stanju pacijenata i u bilo kojem trenutku mogu saznati tko se od čega liječi'', govori jedan od zdravstvenih djelatnika.

Dodaje kako ovaj problem posebice može biti ''opasan'' kod pacijenata koji su u društvu možebitno stigmatizirani zbog svojih oboljenja.

Tragom ovih informacija službeni odgovor smo potražili i u SKB Mostar, no oni nas uvjeravaju kako do sada nisu imali nikakvih problema, niti primjedbi vezano za narušavanje privatnosti naših pacijenata.

SKB Mostar bez pritužbi za narušavanje privatnosti 

''Sam sustav funkcionira na način da pristup podacima (upis i ispis pacijenata) imaju administrativni djelatnici odnosno medicinske sestre koje obavljaju taj posao, a svaki liječnik ima svoju šifru kojom pristupa podacima koji se tiču zdravstvenog 'kartona' odnosno podataka o samom  liječenju pacijenta. Do sada nismo imali nikakvih problema niti primjedbi vezano za narušavanje privatnosti naših pacijenata'', rekla je za Bljesak.info Adrijana Pandža, glasnogovornica SKB Mostar.

Mostarska bolnica je od 2009.godine, kako govori Pandža, počela koristiti bolnički informacijski sustav (BIS) koji se koristi i danas te je u suradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja HNŽ-a u tijeku implementacija novog bolničkog informacijskog sustava naziva IZIS za koji se nadaju da će do kraja ove godine biti u punoj primjeni.

Kako nam potvrđuju i u ZZO HNŽ,  IZIS još uvijek nije u potpunosti implementiran, odnosno implementacija je još uvijek u tijeku, te ni oni, kao ni SKB Mostar, do sad nisu imali pritužbe vezane za narušavanje privatnosti  temeljem nedozvoljenog uvida u medicinsku dokumentaciju.

Podaci iz medicinske dokumentacije spadaju u službenu tajnu

''Uvid u zdravstveno stanje pacijenta ima njegov izabrani obiteljski liječnik u cijelosti,a pojedine informacije imaju liječnici specijalisti odnosno zdravstveni djelatnici ovisno o razini zdravstvene zaštite i vrsti specijalnosti. Pri tom, prema pozitivnim zakonskim propisima podaci iz medicinske dokumentacije spadaju u osobne podatke i predstavljaju službenu tajnu. Zavod do sada nije imao pritužbe vezane za narušavanje privatnosti  temeljem nedozvoljenog uvida u medicinsku dokumentaciju'', rekla je za Bljesak.info Alenka Ban, glasnogovornica ZZO HNŽ.

Dodala je kako ZZO HNŽ u suradnji sa svim zdravstvenim ustanovama ove županije, Zavodom za javno zdravstvo HNŽ i  Ministarstvom zdravstva HNŽ , Integrirani zdravstveni informacijski sustav (IZIZ) kontinuirano razvija i unaprjeđuje sukladno zahtjevima zainteresiranih strana.

I dok službene institucije tvrde jedno, praksa, o kojoj nam pričaju zdravstveni djelatnici, koji zbog delikatnosti čitave priče žele zadržati anonimnost, pokazuje drugo.

''Službeno nema nekih prijava jer su nam rekli da sve eventualne propuste u sustavu iznosimo usmeno na sastancima. Nažalost, sve iznesene primjedbe liječnika na zaštitu osobnih podataka pacijenata, programerska tvrtka koja razvijaju sustav, nije implementirala na način koji onemogućava ostalima u zdravstvenom sustavu, pristup liječničkim nalazima pacijenata. Iako su nam u par navrata govorili kako je problem riješen, nije tako'', rekli su nam neki od korisnika novog sustava koji rade na njemu.

Nadaju se kako će tvrtka koja im implementira navedeni sustav uskoro riješiti ovaj problem i uvesti potrebnu razinu zaštite tajnosti podataka pacijenata. Dodaju kako ovakvih problema nisu imali u starom bolničkom sustavu.

Kopirati
Drag cursor here to close