sigurno

Testirano cjepivo protiv ebole, rezultati obećavajući

Lifestyle / Zdravlje | 27. 11. 2014. u 12:19 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo testiranje eksperimentalne vakcine protiv ebole provedeno na ljudima pokazuje da je vakcina sigurna i da može pomoći imunom sustavu da se izbori protiv virusa.

Cjepivo  je u SAD primilo 20 volontera. Niko od njih nije imao veće sporedne efekte i kod svih je organizam proizveo antitijela.

Znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje rekli su da su rezultati "obećavajući", prenio je BBC.

''Kada su u pitanju sigurnost i sposobnost stvaranja odgovarajućeg odgovora imunog sustava možemo smatrati ovo ispitivanje potpunim uspjehom, iako je ovo prva faza ispitivanja'', rekao je Anthoni Fauci.

Volonteri su podijeljeni u dvije grupe, od kojih je jedna primala veću a druga manju dozu, a proizvodnja antitijela je bila veća u prvoj grupi. Kod sedam osoba iz prve grupe i dvije iz druge je potvrđena reakcija imunog sustava, rezultati su istraživanja koje je objavljeno u Medicinskom žurnalu Nove Engleske.

Ukoliko je cjepivo efikasno, nije međutim jasno koliko dugo će trajati ta zaštita.

''Ako epidemija i dalje bude trajala za šest mjeseci i ako se tada pokaže da je cjepivo efikasno, može imati veoma pozitivan utjecaj na trenutnu epidemiju'', rekao je Fauci i dodao da je dugoročni cilj napraviti cjepivo koje će moći spriječiti buduće epidemije.

Trenutno se vrše ispitivanja četiri cjepiva protiv ebole.

Cjepivo koje se testira u SAD je bivalentno, usmjereno na zaštitu od vrste virusa koja je raširena u Sudanu i Zairu. Testiranja monovalentnog cjepiva protiv zairskog virusa obavljaju se u Oxfordu, Maliju i Švicarskoj, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close