Jačanje globalne uloge

Tedros traži više novca za WHO

''Svi napori na jačanju sustava upravljanja i globalne zdravstvene sigurnosti mogu uspjeti tek kada se ojača uloga WHO'', kazao je.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 02. 2022. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napori na jačanju globalne zdravstvene sigurnosti uspjet će samo ukoliko se osnaži uloga Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izjavio je čelnik UN-ove agencije u četvrtak, dok je njen najveći donator, Washington, predložio novi globalni fond za sprečavanje pandemije.

Obraćajući se putem video linka sastanku financijskih čelnika G20, generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus reagirao je na ideju posebnog globalnog zdravstvenog fonda zaduženog za raspodjelu sredstava u izvanrednim situacijama, cjepiva i ostalih medicinskih potrepština

''Jasno je da je u središtu ove arhitekture svijetu potreban snažan i financijski održiv WHO, s jedinstvenim mandatom, jedinstvenom tehničkom ekspertizom i jedinstvenim globalnim legitimitetom'', poručio je Tedros panelu u indonezijskoj prijestolnici.

''Svi napori na jačanju sustava upravljanja i globalne zdravstvene sigurnosti mogu uspjeti tek kada se ojača uloga WHO'', kazao je.

Tijekom rasprave, talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza izjavio je da “WHO mora ostati u središtu globalne zdravstvene arhitekture” dodajući da “mi moramo raditi više na stvaranju snažnije arhitekture zdravstvene politike”.

U posebnoj raspravi, američka ministrica trezora Janet Yellen zatražila je od članica G20 da podrže predložene fondove za sprečavanje pandemije i pripravnost na nju.

Nastojeći da otkloni rezerviranost koju su izrazile neke od najvećih svjetskih ekonomija iz G20, Yellen je izjavila da ti fondovi neće usisati novac potreban za jačanje WHO ili za stvaranje novog multilateralnog tijela.

''Mi to ne promatramo kao gomilu novca koja mirno čeka da odgovori na narednu pandemiju'', kazala je ona, dodajući da će novi fond poraknuti ulaganja u otkriće bolesti i sustava nadzora budućih zdravstvenih kriza.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass izjavio je istom panelu da njegova financijska institucija “rapidno radi na novom financijskom privremenom fondu koji bi ojačao finansiranje pripravnosti i odgovora na pandemiju”, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close