Štetnost e- cigareta

SZO primila kritiku: Izvješće o elektronskim cigaretama sadrži netočne prikaze

Lifestyle / Zdravlje | 05. 09. 2014. u 06:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izvješće o elektroničkim cigaretama koje je naručila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) sadrži pogreške, pogrešna tumačenja i netočne prikaze zbog čega bi zakonodavci mogli propustiti uzeti u obzir potencijalne pozitivne doprinose po zdravlje tih cigareta'', izjavila je skupina stručnjaka za ovisnost o duhanu.
Stručnjaci su ocijenili kako je studija SZO-a o električnim cigaretama netočan prikaz dokaza

''Bila sam šokirana i iznenađena dok sam ga čitala. Smatrala sam da je to netočan prikaz dokaza o e-cigaretama'', rekla je novinarima Ann McNeill, istraživač nacionalnog centra za ovisnosti londonskog King's Collegea.
SZO-ovo izvješće prošlog mjeseca tražilo je strogu regulaciju e-cigareta, zabranu njihovog korištenja u zatvorenim prostorima, reklamiranje i prodaju maloljetnicima.

Inače, popularnost elektroničkih cigareta, kojima se pomoću baterija simulira pušenje isparavanjem nikotinske tekućine, u posljednje je dvije godine naglo porasla. Povela se i oštra rasprava o njihovim opasnostima i prednostima, a kako je riječ o novijem proizvodu nema znanstvenih dokaza o njihovoj dugoročnoj štetnosti. Neki se stručnjaci pribojavaju da te cigarete mogu dovesti do ovisnosti o nikotinu i biti put prema uživanju duhana dok drugi govore da one imaju golemi potencijal pomoći milijunima pušača u svijetu da odbace smrtonosnu naviku.

''Ključno da se e-cigarete ocjenjuju u odnosu na poznate štete koje nanose duhanske cigarete. Trenutno se dva proizvoda nadmeću za pušačku naviku. Jedna, konvencionalna cigareta, ugrožava korisnike i one oko njih i novači nove korisnike među djecom koja je kušaju. Druga, e-cigareta, nemjerljivo je sigurnija, ne predstavlja opasnost po druge i stvara zanemarivu stopu redovitog uživanja među djecom nepušačima koji je probaju'', rekao je Peter Hajek sa sveučilišta Queen Mary u Londonu, koji istražuje ovisnost o duhanu i koji je suautor kritike.

McNeill i njeni suautori, čije su kritike objavljene u časopisu Addiction, usredotočili su se na nekoliko ključnih tvrdnji iz WHO-ovog izvješća za koje tvrde da navode na pogrešne zaključke.

Izvješće sugerira da je korištenje e-cigareta velik problem te da vodi pušenju duhana iako je činjenica da je krajnje rijetko da je koriste nepušači a broj pušača među mladima je u padu, upozoravaju stručnjaci.

Izvješće također propušta priznati da su e-cigarete ne samo manje štetne od duhanskih nego i da je koncentracija toksina tek sitan dio onoga što se nalazi u duhanskom dimu. McNeill i kolege, nadalje, upozoravaju da izvješće zaključuje da osobe oko pušača e-cigareta mogu udahnuti znatne količine toksina iako su njihove koncentracije preniske da bi predstavljale bitan zdravstveni rizik.
''Izvješće ostavlja dojam da dokazi sugeriraju kako e-cigarete otežavaju prestanak pušenja'', iako je istina potpuno suprotna, zaključuju stručnjaci koji kritiziraju SZO-ova izvješća i zbog načina na koja su pisana i iznošenja mišljenja kao dokaza.

Podsjećamo, studija SZO-a i njegov prošlomjesečni izvještaj, preporučuju da je potrebno otežati stavljanje e-cigareta na tržište te bi, smatraju stručnjaci, mogli pušače odvratiti od e-cigareta, a javnost i političare navesti da propuste uvidjeti zdravstvene prednosti koje bi e-cigarete mogle imati.

Kopirati
Drag cursor here to close