Zabrinuti

SZO: Generator pandemije sada su mlađe generacije

Epidemija se mijenja. Zarazu sve više prenose osobe u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 08. 2020. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) priopćila je danas da je zabrinuta zbog toga što su generator prenošenja virusa korona postali ljudi u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama, od kojih mnogi nisu ni svjesni da su zaraženi, što predstavlja opasnost za osjetljive grupe.

Službenici SZO su upozorili da je na globalnoj razini u porastu proporcija mlađih osoba među inficiranima, što dodatno ugrožava starije i bolesne ljude u gusto naseljenim oblastima sa slabijom zdravstvenom zaštitom.

"Epidemija se mijenja. Zarazu sve više prenose osobe u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama. Mnogi nisu ni svjesni da su zaraženi.", izjavio je regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik Takeši Kasai.

U svijetu se sada događa ponovni rast broja zaraženih u državama koje su prethodno bile dovele situaciju pod kontrolu, uključujući Vijetnam, koji je zabilježio period od tri mjeseca bez domaćih transmisija zahvaljujući agresivnim mjerama suzbijanja epidemije.

"Ono što uočavamo nije samo ponovni skok. Vjerujemo da je ovo signal da smo ušli u novu fazu pandemije u azijsko-pacifičkoj regiji", rekao je Kasai.

On je dodao da su uočene mutacije virusa, ali da SZO smatra da je on i dalje "relativno stabilan".

SZO je podsjetila proizvođače lijekova da trebaju pratiti sve neophodne istraživačke i razvojne korake u pravljenju cjepiva.

Sokoro Escalante, tehnički direktor i savjetnik za politiku o lijekovima, rekao je da je SZO koordinirana s Rusijom i da se nada da će dobiti odgovor u smislu dokaza o novom ruskom cjepivu.


Kopirati
Drag cursor here to close