Povodom Svjetskog dana zdravlja

Vlatka Živkušić: Ovo su ključne stvari za održavanje zdravlja u ovom ubrzanom vremenu

Ubrzan tempo života, mnoštvo obveza i dnevnih zadataka, stres i nervoza dovode do sve učestalijih zdravstvenih problema, kako kod odraslih, tako i kod djece i mladih.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 04. 2022. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od rijetkih stvari koja se ne može kupiti novcem, moći i utjecajem, a koja je svima toliko potrebna – zdravlje. Danas, 7. travnja, slavi se Svjetski dan zdravlja, a obilježavanje ovog dana seže 72 godine natrag u prošlost, sve do 1950. godine kada je obilježavanje Svjetskog dana zdravlja započeto na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ubrzan tempo života, mnoštvo obveza i dnevnih zadataka, stres i nervoza dovode do sve učestalijih zdravstvenih problema, kako kod odraslih, tako i kod djece i mladih.

Pitanje zdravlja i općeg blagostanja kod djece i mladih delikatna je tema, posebno kada se u obzir uzmu specifičnosti školskog programa koji podrazumijeva da djeca sjede i po šest sati za stolom, a isti scenarij se ponavlja i u okruženju obiteljskog doma prilikom izrade domaće zadaće i učenja gradiva za školu.

Kako stati u kraj zabrinjavajućim brojkama i pokazateljima koji svjedoče da su djeca i mladi, više nego ikad prije, podložni razvijanju dijabetesa, srčanih problema, pretilosti i poremećaja prehrane, kao i psiholoških poteškoća koje nastaju kao rezultat takvih tjelesnih stanja?

Ako se ovo pitanje postavi Vlatki Živkušić, magistrici prehrambenog inžinjerstva i nutricionizma te trenerici taekwondo kluba Zrinjski, odgovor će upućivati na sport, tjelesnu aktivnost i kvalitetnu prehranu.

Svakodnevna tjelesna aktivnost

''Svjesni smo kako bavljenje sportom pozitivno utječe na zdravlje, bilo to kod odraslih ili kod djece. Sama tjelesna aktivnost kod djece je jako bitna što se tiče mentalnog i tjelesnog zdravlja, ali i usvajanja navike treniranja koja se odražava kroz cijeli život'', kaže Živkušić.

Izvor fotografije: Facebook / Vlatka Živkušić, desno

Također naglašava da na zdravstveno stanje djece utječe svaka tjelesna aktivnost koja na pravilan način zaokuplja pažnju djeteta te ga potiče na razvoj motoričkih sposobnosti. Pritom je vrlo važna i adekvatna prehrana s kojom sve veći broj djece ima problem te socijalizacija koja je u vremenu pandemije ostavila dubok trag, osobito na djeci.

''Pravilna, izbalansirana prehrana, dovoljna količina sna, boravak na otvorenom, na svježem zraku, ključni su za održavanje zdravlja u ovom urbanom i ubrzanom vremenu koje nas sve više sputava u navedenim aktivnostima. Zato fokus trebamo prebaciti na povećanje tjelesne aktivnosti i adekvatne prehrane, što će zasigurno poboljšati kvalitetu života i prevenirati nastanak bolesti poput dijabetesa, hipertenzije, pretilosti, koje, nažalost, sve više pogađaju mlađu populaciju'', zaključila je trenerica Živkušić.

Pekare, računari i Play Station

Osim završenih diplomskih studija Prehrambenog inžinjerstva i Nutricionizma, Vlatka Živkušić, od svoje 5. godine, odnosno već 20 godina aktivno trenira borilačku vještinu taekwondo tijekom kojih je osvojila brojna odličja i medalje te dosegnula razinu crnog pojasa 2. DAN.

Već tri godine je trenerica u TKD Klubu Zrinjski, od samog osnutka kluba te svakodnevno trenira djecu i mlade od vrtićke dobi do 20-ogodišnjih seniora.

Taekwondo, tenis, nogomet, plivanje, gimnastika, pa čak i svima dobro znane dječje igre; sport i tjelesna aktivnost postaju glavna tema u odgoju djece i mladih upravo zbog intenzivnih promjena u svakodnevnom životu običnog čovjeka i običnog djeteta koje u 21. stoljeću svakim danom sve više postaju vidljive.

Iako se linija manjeg otpora često čini kao najjednostavnija opcija, jer je lakše kupiti pecivo u pekari nego pripremiti domaću hranu ili je lakše provesti sat vremena za računalom i Play Stationom nego u šetnji, teretani ili vožnji bicikla, rezultati zdravstvenih istraživanja pokazuju kako je krajnje vrijeme da stanemo na loptu. U prenesenom, ali i u doslovnom smislu, priopćio je Taekwondo klub Zrinjski.

Kopirati
Drag cursor here to close