Edukacije

Svjetski dan hipertenzije u Mostaru: 'Star si onoliko koliko su ti stare krvne žile'

Djelatnici i studenti Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru su, u petak 17.svibnja, prigodnim edukacijama i savjetovanjima o hipertenziji obilježili ovaj dan.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 05. 2019. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Star si onoliko koliko su ti stare krve žile'', rekla je to prof. dr. sc. Monika Tomić, spec. interne medicine, predstojnica Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu SKB Mostar na obilježavanju Svjetskog dana hipertenzije u Mostaru.

Djelatnici i studenti Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru su, u petak 17.svibnja, prigodnim edukacijama i savjetovanjima o hipertenziji obilježili ovaj dan.

Tomić je istaknula kako se ova bolest, uz šećernu, smatra bolesti broj jedan u svijetu.

''Podatke za našu zemlju nemamo, ali u Hrvatskoj znamo da svaki treći čovjek boluje od arterijske hipertenzije. Jednostavno rečeno hipertenzija je stanje trajno povišenog sistoličkog i/ili dijastoličkog krvnog tlaka'', objasnila je predstojnica Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu SKB Mostar.

Ova bolest dovodi do mnogih problema i komplikacija na svim organskim sustavima, a vrlo često dovodi do akutnog koronarnog sindroma, koji se odraze na radu srca.

''Vrlo često imamo moždane udare kao posljedicu arterijske hipertenzije, a tu su i kronične komplikacije a te su da je arterijska hipertenzija druga bolest koja dovodi do dijalize, zatajenja bubrega'', govori dr. Tomić.

Na upit o liječenju objašnjava kako je svaki pristup individualan, ali da je početak uvijek neki oblik dijete.

''Najvažnija dijeta kod pacijenata s hipertenzijom je smanjiti unos soli, izbaciti alkohol, pušenje. Sjedački način života pretvoriti u neki aktivni, sportski život. Važna je i genetika, moramo je poštivati i pratiti što su imali naši roditelji'', objasnila je liječnica i dodala kako se blagi oblik hipertenzije može regulirati bez lijekova, samo promjenom životnog stila.

 

Kopirati
Drag cursor here to close