Mentalno zdravlje

Svi smo ranjivi

Lazeri je navela da zaštita mentalnog zdravlja nije uvijek dostupna svima i da bi je "trebalo integrirati u primarnu zdravstvenu zaštitu".
Lifestyle / Zdravlje | 20. 03. 2022. u 14:33 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok je pandemija koronavirusa rasvijetlila važnost mentalnog zdravlja, savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozvao je na multidisciplinarni pristup u rješavanju brige o mentalnom zdravlju.

Doktorica Ledia Lazeri, savjetnica za mentalno zdravlje pri WHO Europe, rekla je da je COVID-19 jasno stavio do znanja "da smo svi ranjivi i da nitko od nas ne može priuštiti ili dozvoliti da mentalno zdravlje ostane u sjeni".

Ona je rekla da je pandemija pogodila sve, uključujući mlade, jer su škole zatvorene, prekidajući njihov razvoj, i zdravstveni radnici koji su morali raditi u teškim uvjetima, što je često dovelo do sagorijevanja.

Pogođena je i starija populacija jer su izolacije poremetile društvenu vezu koja im je potrebna.

''Praktično nema nikoga u široj javnosti koji nije doživio problem mentalnog zdravlja ili vidio u okruženju ili kod svojih najmilijih koliko svako od nas može biti ranjiv'', rekla je Lazeri.

Prema njenim riječima, svjetska zdravstvena zajednica je u posljednjih nekoliko desetljeća uložila napore da poboljša liječenje i njegu mentalnog zdravlja, ali je napredak bio sporiji nego što je planirano.

Ona je navela da je 2020. godine WHO Evropa formirala Koaliciju za mentalno zdravlje kako bi promovirala mentalno zdravlje kao ključni prioritet za javno zdravlje.

"Ne samo da nam je potreban jači glas za mentalno zdravlje, već su nam potrebne i jače ruke. Dakle, ako smo zajedno, u mogućnosti smo da pružimo ovaj veoma složen odgovor šta je potrebno ljudima sa mentalnim zdravstvenim problemima, lijekovi su samo jedan dio vrlo složenog liječenja", rekla je Lazeri.

Izjavila je da je zaštita mentalnog zdravlja uvijek bila "nedovoljno financirana".

Lazeri je navela da zaštita mentalnog zdravlja nije uvijek dostupna svima i da bi je "trebalo integrirati u primarnu zdravstvenu zaštitu".

"Ako možemo imati više psihijatara u zajednici na razini primarne zdravstvene zaštite, ako možemo imati više psihologa, više socijalnih radnika, onda možemo građanima pružiti odgovarajući paket usluga", rekla je Lazeri.

Kopirati
Drag cursor here to close