Za i protiv švedskog modela

Švedski akademici oštro protiv modela svoje vlade u borbi protiv COVID-a

Zavod za narodno zdravlje (FHM) u četiti je navrata objavio kako krivulja smrti od koronavirusa opada, ali je realni život pokazao da je stanje potpuno drukčije, kažu akademici. Broj mrtvih u Švedskoj je 10,2 osobe na milijuna stanovnika.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 04. 2020. u 21:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Aftonbladet / Jedno stručno izvješće sveučilišta Harvard moglo bi Švedskoj dati za pravo?

Iako švedske vlasti brane svoj model borbe protiv koronavirusa, koje je u protekla dva  mjeseca provodio Zavod za narodno zdravlje (FHM), u toj su se skandinavskoj zemlji pobunili ugledni akademici, navodeći kako glavni državni epidemiolog Anders Tegnell nije uspio zaustaviti širenje virusa.

Akademici smatraju da je njegova teorija neodrživa i da je promašio odnosno nije uspio ni u čemu, te ga smatraju netalentiranim stručnjakom bez osjećaja za život.

Utjecajni dnevni list Dagens Nyheter danas piše o stavovima 22 ugledna akademika, koji podsjećaju  da je FHM u četiti navrata objavio kako krivulja smrti od koronavirusa opada, ali je realni život pokazao da je stanje potpuno drukčije. Broj mrtvih u Švedskoj je 10,2 osobe na milijuna stanovnika

Akademici traže da vlada reagira i ukloni nesposobne birokrate.

U Švedskoj je sada 10 puta više mrtvih u usporedbi sa susjednom Finskom, u kojoj su, za razliku od Švedske, kafići i restorani zatvoreni. U Švedskoj je još uvijek dozvoljeno okupljanje 50 ljudi, a u Finskoj maksimalno 10.

Foto: Dagens Nyheter / Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell 

List piše kako Švedska nema nikakvih rezervi medicinskog materijala, stanovništvo se ne testira, nema zaštitne opreme.

Čak je FHM snizio standarde za medicinsko osoblje koje nema ni vizira i maski.

Još uvijek se ne prihvata činjenica da ima onih koji šire virus, a sami nemaju nikakvih simptoma. Takvi su znatno utjecali na širenje zaraze.

Kuriozitet je da šatorska bolnica u središtu Stockholma nema vode niti osnovnih uvjeta na što liječnici danima ukazuju. Smatra se kako jedna tako bogata zemlja ne bi trebala koristiti šator za prijem oboljelih u glavnom gradu.

Da švedske vlasti imaju vlastiti put i vlastito shvaćanje borbe protiv pandemije, pokazuje i primjer proizvođača švedske Absolut votke, koji je krenuo u proizvodnju alkohola za dezinfekciju, ali su porezne vlasti odmah zaprijetile žestokim porezima na tu proizvodnju.

Ako nisi siguran, čitaj brojke

Službene brojke kažu kako je od 12. travnja broj umrlih od koronavirusa u Švedskoj znatno smanjen, na 17 osoba, a dan kasnije na 12. Prije toga umiralo je između 90 i preko 100 ljudi dnevno, nekoliko dana za redom.

Istodobno se bilježi i vidan pad broja novih zaraza. Primjerice, u nedjelju je zabilježeno 466, a u ponedjeljak 332 novozaražena, što je znatno manje u odnosu na prethodni tjedan, kad je dnevno bilo i više od 720 zaraženih osoba.

U susjednoj Danskoj je zaraženo oko šest tisuća ljudi, a umrlih je oko 260, na 5,8 milijuna stanovnika. Oko 200 zaraženih Danska broji i na svojim prekomorskim distriktima, Grenlandu i Farskim otocima.

Norveška broji oko 6300 zaraženih na 5,4 milijuna stanovnika, a broj umrlih bio je u ponedjeljak 114.

Island ima oko 1700 zaraženih, a umrlo je 19 osoba. Kod njih se provodi i najviše testiranja.

Finska pak ima oko 2.600 zaraženih koronavirusom i bilježi 42 smrtna slučaja. Finska ima 5,5 milijuna stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close