Scandinavian Journal of Psychology

Studija: ''Woke'' stavovi povezani s anksioznošću, depresijom i nedostatkom sreće

Studija, objavljena u časopisu Scandinavian Journal of Psychology, imala je za cilj ispuniti prazninu u empirijskim podacima o prevalenciji i učincima kritične društvene pravde.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 03. 2024. u 08:15 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razvijen je novi psihološki alat za mjerenje stavova povezanih s kritičnom društvenom pravdom, često nazvanih "woke" uvjerenjima.

Rezultati finske studije pokazuju da jača usklađenost s tim uvjerenjima korelira s povećanim slučajevima anksioznosti i depresije. Studija, objavljena u časopisu Scandinavian Journal of Psychology, imala je za cilj ispuniti prazninu u empirijskim podacima o prevalenciji i učincima kritične društvene pravde.

Istraživanje, koje je vodio Oskari Lahtinen s Sveučilišta u Turku, uključivalo je izradu i validaciju Skale kritičnih stavova prema društvenoj pravdi. Ova skala, sastavljena od sedam stavki, testirana je na više od 5000 sudionika iz različitih demografskih skupina diljem Finske.

Rezultati su pokazali da kritični stavovi prema društvenoj pravdi nisu tako rašireni u Finskoj kako bi javni diskurs mogao sugerirati. Muški sudionici, posebno, pokazali su manju suglasnost s tim stavovima u usporedbi s ženskima.

Nadalje, razina suglasnosti varirala je među različitim demografskim i društvenim skupinama, pri čemu su lijevi politički stavovi i određena akademska područja pokazivali veću suglasnost.

Zanimljivo otkriće bila je korelacija između kritičnih stavova prema društvenoj pravdi i mentalnog blagostanja, pri čemu je veća suglasnost povezana s povećanim izvješćima o anksioznosti i depresiji.

Međutim, ova korelacija bila je više utjecajna na političkoj orijentaciji sudionika nego na samim kritičnim stavovima prema društvenoj pravdi, što sugerira složen odnos između ideologije i mentalnog zdravlja, piše Psy Post.

Iako studija pruža vrijedne uvide, njezin fokus na Finskoj zahtijeva oprez pri općenitom primjenjivanju rezultata na druge kontekste. Daljnja istraživanja, posebice na sjevernoameričkim uzorcima, potiču se kako bi se razumjelo kako se ti stavovi manifestiraju u njihovoj zemlji podrijetla.

Kopirati
Drag cursor here to close