Jedan, dva, jedan dva...

Stube ili lift - što koriste uposlenici javnih ustanova

Čine to zbog neznanja o zdravstvenim benefitima, manjka kondicije, stalne žurbe na posao, zbog navike korištenja lifta i slično.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 04. 2019. u 23:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ispitat će 200 uposlenika javnih ustanova koriste li stube umjesto lifta te znaju li koje su dobrobiti ove navike.

Tjelesna aktivnost

U Institutu navode da je ranijim istraživanjem uposlenih na „sjedećim“ poslovima, a takvim se smatraju radnici koji provode 6 do 8 sati sjedeći za računarom, ustanovljeno da više od 90 posto uposlenika ne koristi stube i nema redovnu fizičku aktivnost. Čine to zbog neznanja o zdravstvenim benefitima, manjka kondicije, stalne žurbe na posao, zbog navike korištenja lifta i slično.

''Svakodnevno korištenje stuba smanjuje rizik od bolesti srca, rizik od dijabetesa i visokog krvnog tlaka, rizik od osteoporoze, povećava razonu energije, unapređuje imuni sustav, jača mišiće i zglobove, povećava lučenje hormona endorfina, što ima povoljan utjecaj na mozak, te pomaže održavanju tjelesne težine i gubitku viška kilograma'', navode iz Instituta, a prenosi Avaz.ba.

Zenica je odabrana za implementaciju projekta 'Smanjenje faktora zdravstvenih rizika“, uz Mostar (FBiH), Laktaše i Doboj (RS). Projekt podržava Švicarska agencija za suradnju i razvoj (SDC), a provode ga entitetska ministarstva zdravstva u suradnji sa Svjetskom bankom.

Predavanje liječnika

Tim projekta Instituta stupit će u kontakt s odabranim ustanovama i institucijama te početi implementaciju projekta koji uključuje radionice i predavanja liječnika o zdravstvenim aspektima te promjene, ali i postavljanje „signalizacije“ na stepeništa i oko njih u javnim objektima.

Projekt će biti implementiran od aprila do lipnja na području grada Zenica, a dio je javnog poziva "Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH - Prevencija bolesti i promocija zdravlja za četiri faktora rizika - pušenje, alkohol, ishrana, fizička aktivnost.

Kopirati
Drag cursor here to close