Detaljno istraživanje

Trudnice više podložne zarazi covidom

Uočeno je i da su zarazi posebno bile podložne trudnice iz dijela ženske populacije koja nije pripadala bijeloj rasi.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 02. 2021. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati istraživanja američkih znanstvenika ukazuju na to da je stopa zaraze koronavirusom među trudnicama viša u usporedbi s ostalim odraslim osobama slične starosne dobi.

Između ožujka i lipnja u američkoj državi Washington je na svakih 1000 trudnica evidentirano 14 slučajeva covida-19, u usporedbi sa 7 slučajeva na svakih 1000 ostalih odraslih osoba u dobi od 20 do 39 godina, među kojima ispitanice nisu bile trudne, ustanovili su istraživači.

Znanstvenici su analizirali podatke prikupljene u državi Washington te su procijenili da je stopa zaraze covidom među trudnicama bila 70 posto viša nego među ostalim odraslim ispitanicima, navodi se u izvješću objavljenom u stručnome časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Uočeno je i da su zarazi posebno bile podložne trudnice iz dijela ženske populacije koja nije pripadala bijeloj rasi.

"Podaci kojima raspolažemo ukazuju na to da trudnice nisu izbjegle pandemiju i zarazu koronavirusom onako kako smo se nadali, a najgore su prošle pripadnice etničkih manjina i nebjelačke rase", rekla je glavna autorica studije, dr. Kristina Adams Waldorf, liječnica na Sveučilištu u Washingtonu, prenosi Hina.

U usporedbi sa ženama iz savezne države Washington koje su u 2018. rodile zdravu djecu, udio slučajeva covida-19 za vrijeme trudnoće je u vrijeme dok se provodila studija o pandemiji bio dva do četiri puta veći među, uglavnom manjinskim etničkim skupinama i pripadnicama crnačke i hispanofone ženske populacije.

Planovi distribucije cjepiva prilično se razlikuju od države do države, a trudnice nisu na prioritetnom popisu pri dodjeli cjepiva u otprilike pola američkih saveznih država.

Neke savezne države, među kojima su Teksas, New Hampshire, Novi Meksiko i Aljaska, trudnicama daju prednost pri cijepljenju protiv covida, no mnoge druge toga se ne pridržavaju, ističu stručnjaci.

"Osim činjenice da su trudnice zaražene covidom u većem broju sklone razvoju težeg oblika bolesti, nova studija ukazuje i na to da one moraju imati prioritet kada je posrijedi cijepljenje protiv covida", zaključili su znanstvenici.

Kopirati
Drag cursor here to close