Za zdravlje

Stojite li na radnom mjestu? Imamo dobru vijest za vas

Stajanje na radnom mjestu jača srce i smanjuje pretilost  
Lifestyle / Zdravlje | 02. 02. 2018. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi koji dnevno na radnom mjestu sjede oko šest sati, a željeli bi smršavjeti, trebali bi niske radne stolove zamijeniti visokim, odnosno da stoje, navodi se u studiji objavljenoj u "Europskom žurnalu za preventivnu kardiologiju".

Dugotrajno sjedenje povezuje se sa epidemijom pretilosti, kardiovaskularnim bolestima i razvojem dijabetesa. Europljani sjede prosječno i do sedam sati dnevno, a čak i fizički aktivni ljudi nerijetko provedu veći dio dana sjedeći.

Cilj istraživanja je da procijeni da li se stajanjem sagorijeva više kalorija nego dok osobe sjede. Znanstvenici su analizirali rezultate 46 studija provedenih na ukupno 1.184 ispitanika.

Akteri su, u prosjeku, imali 33 godine, među njima je bilo 60 posto muškaraca, a prosječan indeks fizičke mase bio je nešto veći od preporučenog. Američki kardiolozi su u ranijoj studiji ustanovili da se stajanjem po minuti sagorijevaju 54 kilokalorije više nego u sjedećem položaju, piše Srna.

Oni su izračunali da bi osoba teška 65 kilograma, koja bi za vrijeme radnog vremena šest sati dnevno stajala za visokim radnim stolom, godišnje izgubila dva i pol kilograma, uz jednak dnevni unos kalorija.

Za četiri godine to bi iznosilo deset kilograma. Kardiolozi navode da stajanje, ne utječe samo na sagorijevanje više kalorija, već pojačava rad mišića, što se povezuje sa manjim brojem oboljelih od srčanih bolesti, te smanjivanjem od moždanog udara i dijabetesa.

Kopirati
Drag cursor here to close