Mutacije

Što proizvođači cjepiva kažu o omicronu?

Novavax je naveo kako je već počeo stvarati cjepivo protiv Covida zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529…
Lifestyle / Zdravlje | 27. 11. 2021. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači cjepiva su izrazili uvjerenje da će brzo moći prilagoditi cjepivo ako se varijanta virusa korona omicron proširi.

Svjetski mediji navode kako novi soj - ranije poznat kao B.1.1.529 - karakteriziraju ''neke zabrinjavajuće mutacije'', a rani dokazi sugeriraju da ''donosi povećan rizik od ponovne infekcije''.

''Postoje i strahovi da bi varijanta mogla biti otpornija na cjepiva koje je do sada primilo više milijardi ljudi širom svijeta'', piše Srna.

Ako je to slučaj, kompanije Pfizer i BioNTech očekuju "da će moći razviti i proizvesti prilagođeno cjepivo protiv te varijante za otprilike 100 dana, pod uvjeto regulatornog odobrenja".

Moderna je objavila da je od početka godine unaprijedila "sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti od zabrinutosti- uključujući tri razine odgovora ako imunitet koji nudi njeno cjepivo oslabi''.

Novavax je dodao da je već počeo stvarati cjepivo protiv Covida zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 "i da će biti spremna za početak testiranja i proizvodnje u sljedećih nekoliko tjedana“.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija u petak je označila B.1.1.529 kao "varijantu zabrinutosti", što znači da je sada službeno dobila naziv omicron, slovo iz grčkog alfabeta.

Kopirati
Drag cursor here to close