Medicinski univerzitet u Beču istraživao

Što motivira stanovništvo na cijepljenje?

Samo 8,7 posto bi se cijepilo u zamjenu za poklon bon, a 6,6 posto uz učešće na lutriji.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 09. 2021. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medicinski univerzitet u Beču je istražio šta bi stanovništvo Njemačke, Austrije i Švicarske ponukalo da se cijepi.

U Austriji je 63 posto stanovništva cijepljeno barem jednom dozom cjepiva protiv koronavirusa. Međutim, broj cijepljenih na dnevnoj razini opada uz rastuću opterećenost bolničkih kapaciteta. Kako bi se naredni val pandemije koronavirusa ublažio ili čak u potpunosti spriječio preostaje motivirati necijepljeni dio stanovništva na cijepljenje.

Prema rezultatima bečkog istraživanja iz kolovoza ove godine, stanovništvo na cijepljenje najviše motivira slobodan izbor cjepiva, promotivni kuponi pa čak i lutrija.

U online anketi je sudjelovalo 3.067 osoba iz navedenih zemalja starosti od 18 do 90 godina. Među njima je 18 posto ispitanika iz Austrije navelo da nisu cijepljeni niti su se prijavili za cijepljenje, dok je 23,5 posto izjavilo da bi se cijepili u slučaju da mogu izabrati cjepivo. Samo 8,7 posto bi se cijepilo u zamjenu za poklon bon, a 6,6 posto uz učešće na lutriji. Ostali motivirajući faktori predstavljali su cijepljenje na radnom mjestu (3,8 posto), besplatan obrok nakon cjepiva (3,3 posto) kao i naljepnica kojom se potvrđuje da je osoba cijepljena (1,6 posto).

Dok je opcija slobodnog izbora cjepiva bila primamljiva za osobe visokog obrazovanja, poklon bonovi i učešće na lutriji bili su poželjniji kod osoba niže razine obrazovanja te mlađih osoba (18 do 35 godina).

Slični rezultati su dobiveni i u Švicarskoj i Njemačkoj, priopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close