Pet načina

Kako preživjeti ''Plavi ponedjeljak'' i zašto je jako važno pričati o depresiji?

Koncept Plavog ponedjeljka pojavio se 2005. godine tijekom priopćenja za javnost britanske putničke agencije Sky Travel, koja je htjela povećati prodaju ljetnih aranžmana.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 01. 2023. u 07:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blue Monday, odnosno Plavi ponedjeljak obilježavamo svake godine trećeg ponedjeljka u siječnju.

Mnogi ga smatraju najdepresivnijim danom u godini iz razloga što se mnogi od nas u ovo doba godine zateknu s minusom na računu gledajući svoje kreditne kartice nakon Božića i shvaćajući da već sada možda kršimo novogodišnje odluke.

Koncept Plavog ponedjeljka

Koncept Plavog ponedjeljka pojavio se 2005. godine tijekom priopćenja za javnost britanske putničke agencije Sky Travel, koja je htjela povećati prodaju ljetnih aranžmana.

Psiholog dr. Cliff Arnall ukazao je jednadžbom kako se taj dan smatra najdepresivnijim danom u godini, prenose health portali.

Njegova jednadžba uzela je u obzir razinu duga ljudi, vrijeme nakon božićnih praznika i novogodišnjih odluka, nižu razinu motivacije i osjećaj potrebe za poduzimanjem nečega konkretnog. Formula glasi: [W + (Dd)] xTQ / MxNA.

W, na primjer, označava vrijeme. D je dug, a d mjesečna plaća, dok T znači vrijeme od Božića, a Q vrijeme od kada ste odustali od novogodišnje odluke.

Ne postoji 24-satna depresija

Ipak, neki stručnjaci ovu formulu smatraju pseudoznanosti, a jedan od Arnallovih kolega sa sveučilišta, dr. Dean Burnett, komentirao je: “Ne postoji takva stvar kao što je 24-satna depresija”.

Postoji stanje poznato kao sezonski afektivni poremećaj (SAD), koji je oblik depresije koji se može manifestirati u određenim godišnjim dobima.

Međutim, prema tvrdnji dr. Burnetta, stanje ne traje samo jedan dan. Simptomi SAD mogu uključivati razdražljivost, trajno loše raspoloženje i osjećaj bezvrijednosti.

Unatoč raspravi, tvrtkama nije trebalo puno da prihvate ideju Plavog ponedjeljka i koriste je za prodaju proizvoda koji mogu poboljšati sumorne izglede i u konačnici cijeli dan.

Pet načina kako pobijediti Plavi ponedjeljak:

Budite zdravi

Sreća i zdravlje često su anegdotski povezani, a “smijeh je najbolji lijek” kliše je s razlogom.

Budite novčano mudri

Novac nikada nije daleko od naših misli i štednja je druga najčešća vrsta rješenja.

Naučite nešto novo

Postoje dokazi da zabave doprinose dobrom mentalnom zdravlju, a studije pokazuju da ljudi koji se bave hobijima uživaju u boljem raspoloženju i život im nije toliko stresan.

Riješite se loše navike

Budući da Plavi ponedjeljak pada odmah nakon Nove godine, nema boljeg vremena za odbacivanje loše navike.

Usredotočite se na kvalitetno provođenje vremena

Aktivnosti poput čitanja, planiranja ciljeva, vođenja dnevnika i provođenja više vremena s prijateljima i obitelji često stvaraju osjećaj mira i sreće.

Kopirati
Drag cursor here to close