Sputnik V

Srbija želi proizvoditi cjepivo protiv Covid-19

''U ovom trenutku nemamo (proizvodne) kapacitete (za Sputnik V), ali ćemo ih izgraditi. Nije važno koliko će koštati, uložit ćemo'', kazao je Vučić.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 02. 2021. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: News.cn / Tvornica ruskog cjepiva protiv Covid-19

Srbija će investirati koliko god bude potrebno sredstava kako bi do kraja godine počela da proizvodi rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V, izjavio je predsjednik Aleksandar Vučić agenciji Reuters.

Vučić je rekao da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom postigao načelni dogovor o pokretanju proizvodnje koju je opisao kao ''kompliciranu i tešku''.

''U ovom trenutku nemamo (proizvodne) kapacitete (za Sputnik V), ali ćemo ih izgraditi. Nije važno koliko će koštati, uložit ćemo'', kazao je Vučić.

Naveo je da će cilj Srbije biti da proizvodi rusko cjepivo ne samo za vlastite potrebe, već i za izvoz u zemlje regije.

Tim ruskih stručnjaka, podsjeća Reuters, trebao je posjetiti Srbiju sljedećeg tjedna radi razgovora o lokalnoj proizvodnji cjepiva Sputnik V.

Reuters navodi da je Srbija jedna od prvih europskih zemalja koja je počela masovno cijepljenje, sa milijun kupljenih doza cjepiva kineske državne kompanije Sinopharm.

Agencija ocjenjuje da je zemlja na taj način ''profitirala od bliskih veza s Kinom koja je investirala milijarde u Srbiju''.

''Sa više od 530.000 ljudi cijepljenih protiv korona virusa, što čini blizu 7,5 posto stanovništva, Srbija je na četvrtom mjestu u svijetu po stopi cijepljenja na 100 osoba, iza Izraela, Velike Britanije i SAD-a'', navodi Reuters.

Novinska agencija podsjeća da Srbija očekuje da tijekom veljače dobije 200.000 doza cjepiva Sputnik V, 500.000 doza cjepiva kineske firme Sinopharm, blizu 90.000 doza cjepiva kompanija Pfizer i BioNTech , kao i prvu količinu od 100.000 doza cjepiva kompanije AstraZeneca.

Vučić je rekao da će Srbija ove godine za nabavku dovoljne količine cjepiva izdvojiti izmedju 200 i 300 milijuna eura, odnosno do 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda, podseća Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close