Novi lijek

Sprej za nos spašava samoubojice

Riječ je o nazalnom spreju, čiji je glavni sastojak ketamin, disocijativni anestetik koji se koristiti u liječenju najtežih oblika depresije kod kojih ostali lijekovi nisu imali efekta.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 03. 2019. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je prodaju spreja "spravato", koji pomaže ljudima u najtežim oblicima depresije, odnosno onima koji razmišljaju o samoubojstvu.

"Spravato" se primjenjuje kao sprej za nos, a dugogodišnja ispitivanja pokazala su da kod pacijenata smanjuje simptome depresije u roku od nekoliko sati. Riječ je o nazalnom spreju, čiji je glavni sastojak ketamin, disocijativni anestetik koji se koristiti u liječenju najtežih oblika depresije kod kojih ostali lijekovi nisu imali efekta. 

Za razliku od dosadašnjih antidepresiva, koji počinju djelovati tek nakon nekoliko tjedana od početka terapije, "spravatov" učinak je odmah primjetan. 

To je posebno značajno kada je riječ o pacijentima sa veoma teškim psihičkim stanjem i izraženim suicidalnim idejama, ističu američki znanstvenici. 

John Mann, psihijatar i znanstvenik sa Sveučilišta Kolumbia, objašnjava da je sprej sa ketaminom prvi odobreni lijek za liječenje depresije u posljednjih 30 godina koji na mozak djeluje na jedinstven način. 

Sprej za nos koji je razvila kompanija "Jonhson&Johnson" smije se koristiti samo zajedno sa propisanim oralnim antidepresivom. 

Zbog mogućnosti zloupotrebe, primjenjuje se pod liječničkom kontrolom za vrijeme tretmana i dva sata poslije. 

Pacijent ne smije čuvati sprej "spravato" u kućnoj apoteci. 

S obzirom na to da je učinak ketamina mnogo snažniji nego kod konvencionalnih antidepresiva, uzima se samo jedanput u dva tjedna, navode znanstveni portali, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close