Stručni skup

''Splitska inicijativa'' održana u Mostaru

Organizator ovogodišnjeg skupa je Katedra za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta u Mostaru.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 02. 2022. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan 9. međunarodni stručni skup iz obiteljske medicine poznat kao ''Splitska inicijativa''. Zbog pandemijskih uvjeta Skup je održan u obliku webinara.

Organizator ovogodišnjeg skupa je Katedra za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta u Mostaru, a učesnici su bili članovi katedri iz cijele regije: Splita, Zagreba, Rijeke, Ljubljane, Maribora, Beograda, Novog Sada, Skopja, Zenice i Mostara. Tema skupa bila je ''Kako je pandemija COVID- a 19 utjecala na izvođenje nastave i izobrazbu iz obiteljske medicine na medicinskim fakultetima u regiji''.

Pozdravno pismo Splitskoj inicijativi poslao je njezin idejni začetnik, prof. dr. sc. Matko Marušić, u kojem je rekao da bi obiteljska medicina trebala biti kralježnica zdravstvenog sustava, i da upravo to treba biti dugoročna strategija. Osvrnuo i se na važnost provođenja znanstvenih istraživanja i primjeni njihovih rezultata u liječničkoj praksi.

Skup je pozdravio i u njegovu radu sudjelovao dekan Medicinskog fakulteta u Ljubljani, prof. dr. sc. Igor Švab koji je i sam obiteljski liječnik, dugogodišnji pročelnik Katedre za obiteljsku medicinu i promotor obiteljske medicine u regiji i u svijetu.

Prodekan za znanost Medicinskog fakulteta (MEF)  u Mostaru prof. dr. sc. Danijel Pravdić rekao je da je obiteljska medicina važna karika u izobrazbi liječnika, te da je mostarska Katedra niz godina ocijenjena kao najbolja klinička katedra na MEF-u u Mostaru.

''Medicinski fakulteti obrazuju studente za liječnike opće medicine i zbog toga je iznimno važna kvaliteta nastave na ovom kolegiju, osobito u vrijeme pandemije kad se sve više uvodi online nastava'', rekla je moderatorica skupa pročelnica katedre za Obiteljsku medicinu MEF-a u Mostaru - prof. dr. sc. Edita Černy Obrdalj. Domaćini skupa imali su prezentaciju o ''online'' nastavi u vrijeme pandemije - prof. dr. sc. Amra Zalihić i dr. Marnela Palameta, a okrugli stol su vodile doc.dr. sc. Nina Pinjuh Markota, mr. sc. Gordana Pivić i dr. Ankica Mijić Marić.

Ovakva regionalna suradnja zadnjih godina imala je za rezultat objavljena međunarodna istraživanja, međunarodne udžbenike, kao i međunarodnu razmjenu predavača u oblasti obiteljske medicine, a sve na dobrobit studenata medicine ove regije.

Kopirati
Drag cursor here to close