Za sve kriv moderan život

Zabrinjavajući podaci u HNŽ-u: 15,5 posto osnovaca pretilo, a oko 15 neuhranjeno

Moderan način života sa zapada donio je probleme s prehranom djeci u BiH
Lifestyle / Zdravlje | 19. 10. 2018. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na području HNŽ-a 15,5 posto djece ima pretilost i iznenađujuće dobili smo rezultate da negdje oko 15 posto djece ima problem s neuhranjenosti'', rekao je Ekrem Čolakhodžić domaćin javne prezentacije rezultata znanstveno-istraživačkog projekta pod nazivom "Utvrđivanje stanja pretilosti djece osnovnoškolskog uzrasta na području HNŽ-a".

Inače, rezultati projekta su predstavljeni na Nastavničkom fakultetu Univerziteta ''Džemal Bijedić'' Mostar, a projekt je proveden uz podršku i pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti BiH, a u kojem su sudjelovale osnovne škole iz čitave županije.

Moderan način života

''Predstavili smo sve vrste prevencije, ali opći savjeti bi bili da se djeca što više kreću, da izlaze u prirodu, da im se uključi zdravija prehrana. Imamo suradnju sa školama, nastavnici zaista motiviraju djecu, međutim problem je moderan život. Tehnologija, televizori, mobiteli… roditelji nekada nemaju vremena da se posvete djeci, i onda djeca na neki način postanu lijena. Moderan način života sa zapada nam je donio taj način života, a bojim se da će podaci biti gori, jer mi smo još u prijelaznom razdoblju'', rekao je Čolakhodžić.

Kaže da je istraživanje prvenstveno urađeno jer do sada nisu postojali relevantni podaci, a istraživanje je pokazalo zabrinjavajuće podatke, koji govore da su potrebne hitne mjere. ''Trebaju se prvenstveno obitelji pozabaviti s tim problem, pa onda cjelokupni sustav. U škole bi se trebala uvesti barem tri do četiri sata tjelesnog odgoja, koji bi se čak trebao uključiti i u predškolski uzrast, da bi se djeca potaknula na bavljenje sportom'', kaže Čolakhodžić.

Velik problem, a malo se priča

Profesor Damir Đedović kazao je da će u narednom periodu nastojati u suradnji s institucijama koje su financirale realizaciju projekta proširiti uzorak od 1626 učenika.

''Nastojat ćemo da bude još veći da bi mogli dobiti relevantnije podatke, ali i predložiti određene mjere institucijama koji imaju mogućnost nešto da promjene. Mi predlažemo mjere, ali prvo i osnovno je mijenjati svijest ljudi o kretanju, vježbanju i načinu ishrane koji je najveći problem na ovim prostorima'', kazao je Đedović, dodajući da su rezultati ranijih istraživanja pokazali da su djeca u BiH druga u Europi, a šesta u svijetu po pretilosti.

''U velikom smo problemu, a o tome se ne priča'', poručio je Đedović.

Foto: Bljesak.info / S prezentacije rezultata

Inače, voditelj ovog projekta bio je prof.dr. Ekrem Čolakhodžić, koordinator projekta prof.dr. Asim Peco, članovi istraživačkog tima su prof.dr. Rijad Novaković, prof.dr. Damir Đedović, prof.dr. Almir Popo, prof.dr. Azer Korjenić, doc.dr. Adi Palić, mr. Adnan Ademović, Jasmina Kavazović i Emir Veispahić.

Kopirati
Drag cursor here to close