Rigoroznija primjena PCT uvjeta

Slovenija je zaoštrila protuepidemijske mjere

PCT uvjet od srijede će se primjenjivati u zatvorskim ustanovama, popravnim domovima, azilima i centrima za strance, a od njega su izuzete osobe mlađe od 12 godina, te osobe koje ih doprate u školu ili vrtić.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 09. 2021. u 22:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija je zaoštrila protuepidemijske mjere pa će od srijede 15. rujna tzv. PCT uvjet, što znači da su osobe preboljele covid-19, da su cijepljene ili imaju negativan test na koronavirus, biti obvezan za sve zaposlenike koji su u kontaktu sa strankama i za  korisnike njihovih usluga.

To je odluka koju je vlada premijera Janeza Janše donijela na dopisnoj sjednici u subotu.

Osim toga zaštitne maske morat će nositi svi u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako se ne može osigurati odgovarajuća fizička udaljenost među prisutnima.

Uvjet PCT-a također moraju ispuniti i svi korisnici usluga koji, ako nisu cijepljeni ili preboljeli covid, testiranje plaćaju sami.

U novoj odluci vlade predviđeno je nekoliko iznimaka, od kojih je jedna hitna opskrba osnovnim životnim potrepštinama.

PCT uvjet od srijede će se primjenjivati u zatvorskim ustanovama, popravnim domovima, azilima i centrima za strance, a od njega su izuzete osobe mlađe od 12 godina, te osobe koje ih doprate u školu ili vrtić.

O primjeni novih mjera vlada će detalje iznijeti u ponedjeljak na konferenciji za novinare, no kako prenosi Slovenska televizija, odluka praktično znači da će i za ulazak u velike trgovačke centre uvjet biti da je osoba cijepljena, preboljela covid-19 ili ima negativan test. Od toga bi bile izuzete samo manje trgovine s prehrambenim proizvodima.

Ovakva odluka vlade motivirana je željom da se što više ljudi cijepi prije vrhunca četvrtog vala epidemije koji se očekuje u listopadu.

U Sloveniji je u subotu zabilježeno 1085 novih zaraza uz 19,8 posto pozitivnih testova, a preminulo je troje oboljelih. U bolnicama je trenutno 274 covid pacijenata, od čega  62 na intenzivnim odjelima.

Kopirati
Drag cursor here to close