Djecu 'istjerajte van'!

Sistematski pregledi osnovaca - deformiteti kralježnice u porastu

Sistematski pregled - naglašeni deformiteti kralježničkog stupa, stopala i lošeg držanja tijela
Lifestyle / Zdravlje | 28. 10. 2022. u 10:40 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Informaciji o obavljenim sistematskim zdratvstvenim pregledima učenika osnovnih škola Grada Mostara su naglašeni deformiteti kralježničkog stupa, stopala i lošeg držanja tijela.

Sistematski pregledi u osnovnim školama pokazali su da od ukupnog broja učenika 77,6 posto nema tjelesne deformacije, 16,1 posto ima deformitet kralježnice, 32,8 posto učenika ima deformitet stopala, a 19,8 posto učenika ima nepravilno držanje.

Ovi podaci nalaze se u informaciji o zdravstvenom stanju učenika koja će se naći pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Mostara.

Strukturalne deformacije kralježnice ima 572 djece, a najviše ih ima dijagnoze kifoze i skolioze. Velik je broj i djece kod kojih je izmjeren šećer u krvi, čak 1677.

Neaktivnost djece

Doktorica Sanja Đurasović, jedna od troje liječnika koji su u mostarskom Domu zdravlja zaduženi za obavljanje sistematskih pregleda kod djece ističe dugogodišnji problem nepravilnog držanja.

''Skolioza i kifoza su deformiteti kralježnice koje uočavamo i šaljemo ortopedu, poslije ide dijagnostička obrada u zavisnosti od oštećenja i deformiteta, a za nepravilno držanje mi dajemo savjet djeci kako bi se spriječili neki veći deformiteti. Ono što je nama zapalo za oči je da djeca sve manje treniraju, pogotovo djeca u područnim školama'', istaknula je Đurasović navodeći da je sve više djece s lošim držanjem.

''Godinama ukazujem na takvo nešto kada se priča u intervjuima treba se djeci omogućiti blizina tih terena, da se grad pobrine o sportskim terenima. Ono što je dobro je gradski prijevoz, jer sada je puno bolji i ima češćih linija što omogućava djeci da putuju i vraćaju ses treninga, tako da ne treba tražiti izgovore. Nepravilno držanje i neaktivnost su zaista veliki problemi i treba na njih ukazati'', podvukla je dr. Đurasović.

Razlog nepravilnog držanja pored nekretanja mogu biti i mobiteli i računala.

''Nevježbanje neizlazak i netreniranje su najveći problemi. Jer kada ograničimo djeci internet i telefone, kada izađu van, onda će se njihovo držanje i popraviti jer vani sigurno neće sjediti i bavit će se nekom aktivnosti'', smatra ova liječnica.

Foto: Bljesak.info / Ilustracija - djeca na treningu


Dodaje da su zabrinjavajuća i ravna stopala kod djece, koja su isto tako posljedica neaktivnosti djece. Dodaje da djeca ne hodaju bosa, ne igraju se, a ovim tempom pitanje je samo što nam slijedi.

Pravilna ishrana

Adisa Šehović glavna sestra Doma zdravlja Stari grad, u kojem su se također radili sistematski pregledi, primijećene su deformacije kralježnice.

''Zabilježeno je dosta deformacija kralježnice, glavni uzrok je zasigurno nepravilno sjedenje djece, teški ruksaci ali i neobavljanje fizičke aktivnosti. Djeca su nam jako neaktivna i prvi savjet roditeljima je 'pokrenite djecu'. Treba ih uključiti u aktivnosti, uzeti mobitele, jer s mobitelima sjede napola ležeći, tako da i to uzrokuje dosta skolioze i deformitete kralježnice. Ali stvarno su im teški ruksaci i djeca su opterećena'', kazala je Šehović navodeći da treba istaknuti i pravilnu ishranu kod djece, jer su u statistikama zabilježili i velik broj pretile djece.

''Trebalo bi i ukloniti aparate iz škola, ili eventualno staviti u njih voće ili prirodne sokove'', dodala je.

Anomalije vilice

Uočenje i velik broj anomalija vilice i karijesa pa je tako karijes zabilježen kod 1112 djece, dok je anomalija vilice zabilježena kod 593 djece.

''Djecu upućejmo dalje ortodontima na preglede i sve više će trebati čini mi se fiksinh, a ne mobilnih deformiteta, zašto su nastali ne mogu se izjasniti'', kazala je dr. Đurasović komentirajući ove brojke.

  / Ilustracija


Anomalija spolovila zabilježena je kod 30 djece. Na daljnje preglede kod specijalista upućenje značajan broj djece.

''Sistematskim liječničkim pregledom učenika mogu se otkriti zdravstveni poremećaji, poremećaji u razvoju svakog organskog sustava kod djece, tako da se oni na vrijeme prepoznaju, jer ih je tada puno lakše izliječiti, a Grad Mostar, vođena ovim nalazom, odlučuje ih financirati i provoditi svake školske godine'', navodi se u informaciji.

U 2022. godini, od planiranih 3.994 učenika, sistematski pregledi obavljeni su za 3.544 učenika osnovnih škola Grada Mostara, što je ukupno 88,7 posto ciljne učeničke populacije Grada Mostara.

Ugovorom o provođenju sistematskih zdravstvenih pregleda učenika I, III, V i VII razreda osnovnih škola u Gradu Mostaru predviđen je pregled ukupno 3.994 učenika. Od toga LOT 1 1.834 učenika i LOT 2 2.160 učenika. Stalni izvođači sistematskih pregleda su za LOT 1 Dom zdravlja Mostar, a za LOT 2 Dom zdravlja Stari Grad Mostar. Sistematski zdravstveni pregledi učenika provode se u zdravstvenim ustanovama (područnim ambulantama) u sjedištu škole zbog racionalne i učinkovite organizacije.

Ukupne financijske obveze proizašle iz provedbe dosadašnjih sistematskih pregleda učenika iznose 101.130,00 KM i u cijelosti su plaćene iz Proračuna Grada Mostara za 2022. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close