Zaraza se širi

Širenjem omikrona broj zaraženih sve više raste u brojnim zemljama

Indija je u petak zabilježila 117.100 novih slučajeva bolesti covid-19, što je najviše od početka lipnja, a nakon što se varijanta omikron proširila gradovima.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 01. 2022. u 07:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uslijed širenja vrlo zarazne omikron varijante, više zemalja ima značajne poraste broja zaraženih koronavirusom, pa je tako u Indiji dnevni porast najviši od lipnja, u Brazilu od rujna, dok nove rekordne razine zaraza bilježe i Argentina i Australija.

Indija je u petak zabilježila 117.100 novih slučajeva bolesti covid-19, što je najviše od početka lipnja, a nakon što se varijanta omikron proširila gradovima.

Tamošnje ministarstvo zdravstva izvijestilo je i o 302 nova smrtna slučaja, čime je broj smrtnih ishoda porastao na 483.178, dok ukupni broj zaraženih iznosi 35,23 milijuna.

Brazil s 35.826 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata bilježi najveći dnevni broj zaraženih od rujna, a brazilsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u četvrtak i o novih 128 smrtnih slučajeva od bolesti covid-19.

Prema podacima tog ministarstva, ova najveća južnoamerička zemlja od početka pandemije zabilježila je 22,4 milijuna slučajeva zaraze, dok službeni broj preminulih iznosi 619.641.

I Meksiko je registrirao 128 novih smrtnih slučajeva, a prema podacima tamošnjeg ministarstva zdravstva, time je broj umrlih od covida-19 narastao na 299.933.

U Argentini rekordni brojevi, no uglavnom blage i umjerene kliničke slike

Argentina je treći dan zaredom izvijestila o rekordnom broju slučajeva zaraze koronavirusom, od gotovo 110 tisuća

Kako piše Reuters, vrlo zarazna varijanta omikron pokrenula je treći val pandemije u toj drugoj po veličini zemlji Južne Ameriike.

No, rekordnih 109.608 novozaraženih usred sezone ljetnih praznika na južnoj hemisferi s turističkim centrima punim putnika, nije dovelo do eksponencijalnog porasta broja smrtnih slučajeva povezanih s covidom, kojih je ukupno 40, priopćila je argentinska vlada.

Sonia Tarragona iz tamošnjeg ministarstva zdravstva za lokalni radio Urbana Play izjavila je da su slučajevi zaraze uglavnom blagi ili umjereni i ne opterećuju zdravstveni sustav.

Argentina je posljednjih mjeseci ubrzala svoju kampanju cijepljenja, koju je započela ruskim cjepivom Sputnik V, a kasnije su se uključila i cjepiva AstraZenece, kineskih Sinopharma i CanSina, kao i Pfizera i Moderne, piše Reuters.

Biokemičar Jorge Geffner procijenio je da bi vrhunac broja zaraza mogao doći sredinom siječnja, apostrofirajući da u Argentini "mogu mirno biti" na oko 150 ili 200 tisuća slučajeva novih infekcija dnevno.

Australija je u petak peti dan zaredom prijavila rekordan broj slučajeva zaraze, njih više od 78 tisuća, u odnosu na više od 72 tisuće dan ranije. Od početka pandemije u toj državi evidentirano je 762 tisuće infekcija koronavirusom i 2.321 smrtni ishod.

Kako piše Reuters, nakon suzbijanja širenja virusa "zatvaranjima" i strogim graničnim kontrolama ranije tijekom pandemije, Australija se trenutno suočava sa stopama zaraze daleko većim nego drugdje u azijsko-pacifičkoj regiji.

U najmnogoljudnijoj australskoj saveznoj državi Novom Južnom Walesu procjenjuju da bi vrhunac zaraze omikronom mogao biti dosegnut krajem siječnja, pri čemu su tamošnje vlasti ponovno uvele neka ograničenja u pokušaju usporavanja porasta broja infekcija.

U toj državi broj ljudi primljenih u državne bolnice s dijagnozom covid-19 u nešto više od tjedan dana se gotovo udvostručio, na rekordnih 1.738.

Prema projekcijama ministarstva zdravstva te savezne države, prema najgorem scenariju taj bi broj do kraja mjeseca mogao porasti na oko šest tisuća, no što je i dalje ispod bolničkih kapaciteta, dok bi od veljače trebao uslijediti pad broja hospitaliziranih.

Novi Južni Wales je zabilježio više od sto tisuća slučajeva zaraze u posljednja tri dana, što je više od ukupnog broja infekcija delta sojem prijavljenih od sredine lipnja do kraja studenog, kada je otkriven prvi slučaj zaraze varijantom omikron.

Dnevni broj slučajeva u najvećoj australskoj saveznoj državi u petak je porastao na 38.625, premašivši prijašnji rekord od 35.054 u srijedu, a s oko 250 slučajeva prije mjesec dana.

Kina je 6. siječnja prijavila 174 nova potvrđena slučaja zaraze koronavirusom, u usporedbi sa 189 dan ranije.

Od novih zaraza, u 116 slučajeva riječ je o lokalnoj transmisiji, dok ih je dan ranije bilo 132, priopćila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Većina novih lokalnih slučajeva bila je u provincijama Henan i Shaanxi.

Kina je izvijestila i o 45 novih asimptomatskih slučajeva, koje klasificira odvojeno od potvrđenih slučajeva, koliko ih je bilo i dan ranije.

Nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa se taj broj zadržao na 4.636. Zaključno s jučerašnjim danom, kontinentalna Kina imala je ukupno 103.295 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Kopirati
Drag cursor here to close