Pogoršanje

Širenje virusa: Vlada HNŽ-a naložila upošljavanje inspektora

Sva mjerodavna ministarstva i jedinice lokalne samouprave svakih 14 dana trebaju dostavljati izvješća o pojačanom inspekcijskom nadzoru svih inspekcija Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 03. 2021. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je donijela Zaključak kojim je zadužila jedinice lokalne samouprave da, sukladno svojim mogućnostima, angažiraju neuposlene sanitarne inženjere kao potporu mjerodavnim općinskim/gradskim inspekcijama u svrhu nadzora nad provedbom propisanih epidemioloških mjera.

Također je zadužila mjerodavna ministarstva i jedinice lokalne samouprave koje, do sada, nisu formirale inspekcijske timove sukladno Zaključku Vlade od 12. studenoga 2020. godine da odmah pristupe realiziranju tog Zaključka.

Navedeno je to u priopćenju za javnost nakon što je na danas održanoj sjednici, Vlada HNŽ-a razmotrila Informaciju o epidemiološkoj situaciji Covid-19 u županiji za razdoblje od 18. siječnja do 7. ožujka 2021. godine.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Vlada je obvezala sve mjerodavne inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima, odnosno mjerodavnim općinskim i gradskim inspektorima da pojačaju inspekcijski nadzor i kontinuirano kontroliraju provedbu važećih zapovijedi i preporuka usvojenih od strane Vlade Federacije i Vlade HNŽ, te sukladno svojim ovlastima poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti.

Sva mjerodavna ministarstva i jedinice lokalne samouprave svakih 14 dana trebaju dostavljati izvješća o pojačanom inspekcijskom nadzoru svih inspekcija Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ.

Istaknuto je kako je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave, županije, zdravstvenih ustanova, Zavoda zdravstvenog osiguranja, nositelja privatne prakse, gospodarskih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba i svi su obvezni striktno se pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera utvrđenih zapovijedima i preporukama usvojenim od strane Vlade Federacije BiH i Vlade HNŽ.

Također, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je dala suglasnost na Listu poslovnih subjekata za subvencioniranje kamata na odobrena kreditna sredstva sukladno Protokolu o suradnji između Razvojne banke F BiH i HNŽ.

Naime, nastavljajući aktivnosti potpore gospodarstvu pogođenom pandemijom, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije raspisala je Javni poziv za subvencioniranje kamata za kreditne plasmane koje odobri Razvojna banka Federacije BiH.

Obrtnicima i gospodarstvenicima koji su zadovoljili kriterije iz Javnog poziva omogućeni su pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2 % godišnje plaćat će Vlada HNŽ, dok se Razvojna banka odrekla naknade za obradu kredita.

Vlada je usvojila i Odluku o utvrđivanju visine naknade za podmirenje troškova pokopa za osobe koje su korisnici stalne novčane pomoći i za osobe smještene u ustanovu socijalne skrbi ili udomiteljsku obitelj za koje smještaj plaća Županija u iznosu od 956 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close