Neuroplastičnost mozga

Šesti Tuzla Brain Week u znaku najnovijih dostignuća iz oblasti neurologije, neurokirurgije, psihijatrije ...

U znaku ovogodišnje tematike projekta, koja glasi ''neuroplastičnost mozga'', fokus je stavljen na načine kako se mozak može mijenjati, te kako možemo tu osobinu mozga iskoristiti za najnovija dostignuća iz oblasti neurologije
Lifestyle / Zdravlje | 12. 03. 2019. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesti Tuzla Brain Week (TBW)! TBW, koji je jučer otvoren u ovome gradu, projekt je studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, gdje se svake godine u drugom tjednu ožujka, u sklopu Globalnog tjedna mozga, vrši promocija neuroznanosti i zdravlja.

U znaku ovogodišnje tematike projekta, koja glasi ''neuroplastičnost mozga'', fokus je stavljen na načine kako se mozak može mijenjati, te kako možemo tu osobinu mozga iskoristiti za najnovija dostignuća iz oblasti neurologije, neurokirurgije, psihijatrije, ali i drugih srodnih disciplina s ciljem upoznavanja publike o trenutnim kapacitetima ovih grana u Tuzli, ali i njihovim napredovanjima u svijetu.

Sudjelovanje i obraćanje na svečanoj ceremoniji otvaranja su uzeli Adnan Mujanović, koordinator ovogodišnjeg projekta, Sejfo Begić, predsjednik Studentskog vijeća "MEDICUS", prof.dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla, prof.dr. Mirsad Hodžić, načelnik Klinike za neurokirurgiju UKC Tuzla, prof.dr. Selmira Brkić, dekan Medicinskog fakulteta Tuzla, prof.dr. Haris Huseinagić, predsjednik Ljekarske komore TK, prof.dr. Fahrija Skokić medicinski direktor UKC Tuzla, prof.dr. Nermina Hadžigrahić, rektor Medicinskog fakulteta Tuzla, Jasmin Imamović, gradonačelnik Grada Tuzla, Jakub Suljkanović, Premijer TK.

Poslije formalnog dijela ceremonije uslijedila su i plenarna predavanja. Predavači su bili: prof.dr. Mirjana Vidović ispred Klinike za neurologiju UKC Tuzla  i prof.dr. Harun Brkić ispred Klinike za neurokirurgiju UKC Tuzla.

''Ove godine smo dodali našem projektu i umjetničkog čara, pa je u prostorijama Medicinskog fakulteta upriložena i izložba radova Alena Bajrektarevića, a samu svečanost otvaranja su uljepšali tonovi klavinove koju je svirala Tijana Šarić, te glazbene numere koje su izvodile učenice Srednje Muzičke škole ''Čestimir Mirko Dušek'' Tuzla, a učenici dramske sekcije Medicinske škole Tuzla su izveli kratku izvedbu koja je prikazala neuronske veze u mozgu'', navodi se u priopćenju koje potpisuje Naida Salković ispred Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli, Medicus.

Poslije završenih predavanja svi su imali priliku za razgovor i diskusiju uz pripremljenu zakusku i osvježenja. Također predstavljen je i službeni program Tuzla Brain Weeka sa sljedećim aktivnostima: dobne i stručne radionice, TBWQuiz, studentska znanstveno-istraživačka sesija, TBWTalks, a ove godine će se u Narodnom Pozorištu Tuzla održati cjelodnevni program posvećen promociji biomedicinskog inženjeringa.

Kopirati
Drag cursor here to close