Ali bez opuštanja

Šeranić: Stabilizacija epidemiološke situacije u RS-u

U RS-u se definitivno može govoriti o stabilizaciji epidemiološke situacije, nakon što je posljednji tjedan bio s najmanjim brojem zaraženih virusom korona u posljednjih šest tjedana.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 09. 2020. u 22:30 Bljesak.info
Šeranić Stabilizacija epidemiološke situacije, ali bez opuštanja

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić izjavio je da se u RS definitivno može govoriti o stabilizaciji epidemiološke situacije, nakon što je posljednji tjedan bio s najmanjim brojem zaraženih virusom korona u posljednjih šest tjedana.

“Ne smijemo popustiti s načinom ponašanja i mjerama koje sprovodimo. Javnost i građani u Republici Srpskoj prihvatili su ove mjere i idemo u dobrom pravcu, što će biti vrlo važno zbog cijelog javnog života u narednom periodu”, rekao je Šeranić.

On je danas posjetio Bolnicu “Sveti vračevi” u Bijeljini, gdje je s rukovodstvom te zdravstvene ustanove razgovarao o zbrinjavanju pacijenata zaraženih virusom korona, te o redovnom funkcioniranju bolnice i adaptaciji novih prostora koje financiraju Vlada Republike Srpske i grad Bijeljina.

“Riječ je o objektu za specijalističke ambulante koji će omogućiti da se, s epidemiološkog stanovišta, sačuva središnji objekt bolnice, kao i dodatni kapaciteti covid bolnice koja mora ima minimalno dvije operacijske sale”, rekao je Šeranić novinarima.

On je, generalno, istakao važnost specijalizacije i razvoja novog kadra, kao i unapređivanju kadra u mikrobiološkom segmentu, te dodao da Republika Srpska napreduje s razvojem virološke mreže laboratorija, što će imati značajan utjecaj u prevenciji viroloških oboljenja.

Šeranić je rekao da se u pregovorima u vezi s nabavkom cjepiva Republika Srpska strateški orijentirala prema svim proizvođačima od kojih se cjepivo može nabaviti. Najavio je da će naredne tjedne to biti jedna od tema razgovora s timom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

“To su pregovori sa WHO kroz Covix model, koji gleda kako da putem WHO-a osigura dovoljnu količinu cjepiva prema svim zemljama. Mi smo u Republici Srpskoj rezervirali u prvom navratu 400.000 doza cjepiva, što je bila i preporuka WHO-a”, rekao je Šeranić i dodao da se razgovara i s ruskim partnerima, putem Predstavništva u Rusiji.

Vršitelj dužnosti direktora bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović rekao je da su u tijeku građevinski radovi za proširenje kapaciteta sa sadašnjih 40 na 90 bolničkih kreveta za covid pacijente.

“Vlada Republike Srpske osigurala je 654.000 maraka, grad Bijeljina 200.000 maraka i u tijeku je adaptacija 2.600 metara kvadratnih dodatnog prostora s ciljem većeg stupnja zadovoljstva sugrađana”, rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, situacija u covid bolnici je nešto bolja – hospitalizirano je sedam pacijenata, ali nema mjesta za opuštanje i neophodno je poštovanje svih epidemioloških mjera.

Nakon susreta s gradonačelnikom Mićom Mićićem i posjete bijeljinskoj bolnici, ministar Šeranić sastao se i a rukovodstvom Doma zdravlja Bijeljina.

Kopirati
Drag cursor here to close