VIDEO

Svakih 40 sekundi jedna osoba u svijetu počini samoubojstvo

Najmanje 100 000 adolescenta svake godine počini samoubojstvo
Lifestyle / Zdravlje | 10. 09. 2018. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Udruge studenata psihologije “SINAPSA“, s Filozofskog fakulteta u Sarajevu su ove godine odlučili obilježiti svjetski dan prevencije suicida.

Ovaj dan je započeo kao inicijativa Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (engl. International Association for Suicide Prevention – IASP) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a sve s ciljem podizanja svjesnosti o potrebi i obvezi aktivnosti u prevenciji suicida na globalnoj razini.

''Naši studenti su napravili  i emotivni video s jakom porukom prvenstveno mladim ljudima, koji prolaze kroz teške životne trenutke'', navodi se u priopćenju.

Inače, svakih 40 sekundi jedna osoba u svijetu počini samoubojstvo, odnosno više od 800 000 osoba godišnje. Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization - WHO) i partneri naglašavaju da je prevencija samoubojstava globalni imperativ i potiče na povećanu dostupnost primjerenog liječenja i praćenja osoba koje su pokušale samoubojstvo te na moralno i odgovorno izvještavanje o samoubojstvima u medijima.

Što nam kaže statistika?

- Četiri od pet osoba pokušalo je samoubojstvo bar jednom prije toga.
- Od deset osoba koje počine samoubojstvo, osam ih je nekome reklo što će učiniti.
- Samoubojstvo je češće zastupljeno u starijoj dobnoj skupini (u dobnoj skupini iznad 75 godina).
- Najmanje 100 000 adolescenta svake godine počini samoubojstvo (Svjetska zdravstvena organizacija).
- Omjer samoubojstava muškaraca i žena je 3:1, a ovaj podatak vrlo je sličan u većini zemalja.
- Žene češće pokušavaju samoubojstvo, no muškarci ga češće i izvrše.
- U dobi između 15 i 19 godina samoubojstvo je drugi uzrok smrti po učestalosti (na globalnoj razini, Svjetska zdravstvena organizacija).
- Za većinu mladih osoba koje su pokušale ili izvršile samoubojstvo utvrđeno je da su duže vrijeme razmišljale o tome.

Trebamo li razgovarati o samoubojstvu?

Suicidalna osoba samoubojstvo vidi kao rješenje problema koji donosi neizdrživu bol, a koji smatra nerješivim. Većina osoba koje su počinile samoubojstvo želi se riješiti duševne boli i patnje. U suštini ne žele završiti život već patnju. Pružanje pomoći u rješavanju problema i smanjenju boli sprječava samoubojstvo, prenosi Ordinacija.hr.

Svaki nagovještaj ili potencijalnu mogućnost samoubojstva nekoga u našoj okolini moramo shvatiti ozbiljno. Pomoć stručnjaka, ali i članova obitelji i bliskih osoba je upravo u tome da osobu u takvom stanju shvate ozbiljno, pomognu joj da prebrodi krizu i nađe zadovoljavajuća rješenja.

Suicidalna osoba osjeća se bespomoćno i često na različite načine traži pomoć okoline. Potrebno je ulagati trajne napore u borbi protiv stigme vezane uz suicid.

Mogu li se samoubojstva prevenirati?

Samoubojstva se mogu prevenirati na tri osnovne razine. Učinkovita prevencija podrazumijeva provođenje sve tri razine prevencije: Primarna prevencija podrazumijeva prilagodbu socijalnih, ekonomski i bioloških uvjeta kako bi se spriječilo da dio populacije postane suicidalan. Sekundarna prevencija - cilj sekundarne prevencije je smanjivanje rizičnih faktora u visokorizičnoj populaciji. Tercijarna prevencija - tercijarna prevencija podrazumijeva sprječavanje ponovnog suicidalnog ponašanja i namjera nakon prvotnog pokušaja ili namjere. Tercijarna prevencija podrazumijeva i rad s osobama iz životnog okruženja suicidalne osobe (članovi obitelji, zajednice, škole i sl.).

Kopirati
Drag cursor here to close