Odziv

Zaostatak u cijepljenju izaziva mogućnost izbijanja pandemije dječjih zaraznih bolesti

Proces redovnog cijepljenja djece ''odvija se po uobičajenom rasporedu, uz manje komplikacije''. Iako se proces cijepljenja protiv covida vrši redovno, malo ih se odlučuje na prvu dozu.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 01. 2022. u 12:11 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na pandemiju i probleme koje je ona donijela, ipak nije znatno poremetila proces redovne imunizacije djece u Mostaru.

Kako je za Bljesak info rečeno iz Doma zdravlja Mostar proces redovnog cijepljenja djece ''odvija se po uobičajenom rasporedu, uz manje komplikacije''.

Uvijek može bolje

Naime, sva djeca ili roditelji koji su bili pozitivni na Covid morali su, zbog mjera predostrožnosti, za dva mjeseca prolongirati redovnu imunizaciju, što je svakako utjecalo na proces redovitog cijepljenja.

''Odaziv na redovito cijepljenje je uobičajen, ne možemo reći da nismo zadovoljni, ali uzimajući u obzir generalnu procijepljenost – uvijek može bolje'', kazala je za Bljesak.info Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Objašnjava kako je još uvijek prisutan određeni zaostatak kad je riječ o postotku cijepljenih MO-PA-RU cjepivom (cjepivo protiv ospica, parotitisa i rubeole, op.a.), koje nije iznad 95 posto, što se drži da je razina stečenog imuniteta krda i samim time prijeti mogućnost za izbijanjem pandemije dječjih zaraznih bolesti.

''S obzirom da je to cjepivo najviše sporno zbog mnogih dezinformacija koje su proteklih godina plasirane u javnost, još uvijek smo dosta ispod željenog postotka imunizacije, a dodatni problem je što roditelji na svoju ruku dosta prolongiraju navedeno cjepivo'', objasnila je Popovac.

Pored sve većeg broja pozitivnih na covid-19 u našoj županiji, zabilježen je i povećan broj oboljelih od gripe koje je dodatno opteretila Domove zdravlja. S toga su bili primorani zatvoriti pojedine ambulante u Mostaru kako bi medicinske kapacitete preusmjerili u najteže pogođene ambulante, Izolatorij te Hitnu pomoć.

Gripa

''Gripa je ove godine prisutna u većem obliku u odnosu na prošlu, ali egzaktne informacije o broju zaraženih Gripom tipa A nemamo jer je ipak puno veći fokus na korona virusu'', objasnila je.

Iako Dom zdravlja redovno vrši proces cijepljenja stanovništva protiv Covida još uvijek se malo populacije odlučuje na prvu dozu.

''Odaziv na cijepljenje stanovništva protiv Covida je zadovoljavajući, ali uvijek može biti bolje. Na proteklom terminu za cijepljenje, koje je bilo održano u srijedu u Kosači, bilo je oko 400 građana, ali većinom su to bile druge i treće doze. Vrlo malo je populacije koja se sada odlučuje na prvo cijepljenje'', upozorava Popovac.

Inače, Dom zdravlja Mostar organizirao je u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače cijepljenje za sve zainteresirane građane, ono će se provoditi svake srijede u vremenu od od 8 do 12 sati. Trenutna raspoloživa cjepiva su Pfizer i Sinopharm.

Kopirati
Drag cursor here to close