Vježbati ili ležati?

Redovito vježbanje produžuje život, a gledanje TV-a ga smanjuje

Lifestyle / Zdravlje | 16. 08. 2011. u 14:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upozorenja o rizicima sjedilačkog načina života nisu nova, ali dvije najnovije studije, provedene na Tajvanu i u Australiji i objavljene u dva britanska medicinska časopisa, Lancet i British Journal of Sports Medicine, točno preciziraju rizike.

400.000 dobrovoljaca  bili su predmet promatranja od 1996. do 2008. godine, na Tajvanu. Dobrovoljci su podijeljeni u pet kategorija kategorija - oni koji uopće ne vježbaju, malo vježbaju, srednje su aktivni, aktivni i vrlo aktivni.

Timovi nacionalnog Instituta za medicinska istraživanja s Tajvana i tajvanskog Nacionalnog sveučilišta za sport usporedili su sve kategorije, a rezultati usporedbe istraživanja su ovakvi:

Oni koji su vježbali 15 minuta dnevno smanjili su rizik opće smrtnosti za 14 posto, a rizik od raka za 10 posto. Istovremeno su povećali očekivanu životnu dob za tri godine. Rezultati se odnose jednako na žene i muškarce svih dobi, kao i na osobe s krvožilnim rizicima, javlja Hina.

 Osobama koje se nisu bavile nikakvom tjelesnom aktivnošću, osim svakodnevnih većinom poslovnih aktivnosti, utvrđen je rizik smrti za 17 posto, u usporedbi sa skupinom koja je malo vježbala.

Na sveučilištu u Queenslandu u Australiji, vodilo se paralelno istraživanje, kojim je ustanovljeno da šest sati gledanja televizora dnevno, smanjuje očekivanu životnu dob za pet godina, upravo zbog manjka tjelesne aktivnosti, kao posljedice neprekidnog gledanja u ekran.

Kopirati
Drag cursor here to close