Edukacija u Mostaru

Realitetna terapija – važnost, značenje i primjena

Cijela metoda savjetovanja se bazira na teoriji izbora kojoj je temeljno polazište za funkcioniranje ljudskog organizma.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 03. 2019. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Realitetna terapija je psihoterapijski pravac koji se bazira na procesu uspostavljanja djelotvornijih i kvalitetnijih načina upravljanja vlastitim životom i suočavanja s preprekama i životnim izazovima.

Cijela metoda savjetovanja se bazira na teoriji izbora kojoj je temeljno polazište za funkcioniranje ljudskog organizma. Realitetna terapija je jedna od metoda savjetovanja u kojoj se terapeut kroz proces samoprocjene želi povezati s klijentom i razumjeti poteškoće s kojima se susreće.

U Mostaru se uskoro pravi edukacija za stručnjake, a namijenjena je svima koji su završili bacc. Ili master humanistikih profila.

''Dio edukanata ulazi u edukaciju da bi unaprijedili vlastite kompetencije za postizanje životne ravnoteže= više životne radosti, a drugi dio nakon dvogodišnjeg rada na unapređenju vlastitih kompetencija nastavlja edukaciju još dvije godine za svajetovatelja ili tri godine za psihoterapeuta. Taj nastavak preporučamo stručnjacima koji već rade s ljudima na rješavanju poteškoća u svom redovnom ili dopunskom profesionalnom radu'', rekla je Ankica Baković, ispred Udruge "Realitetna psihoterapija" u BiH s kojom smo razgovarali uoči intenzivnog početnog treninga za stručnjake, a koji traje od 4. do 7. travnja 2019. godine.

Edukacija je važna, jer klijenti su do sada pokazali napredak uz stručnjake.

''Klijenti motivirani za svoj napredak uz stručnjaka koji prakticira Realitetnu terapiju mogu kroz desetak seansi unijeti značajne promjene u svoj život. Koliko su više motivirani, toliko se brže taj proces odvija. Osobe su često „u zabludi“ pa se terapeutu javljaju s idejom da zajedno s njim postignu da se neka druga osoba iz njihovog života „popravi“. Otkriće da su slobodni usrećiti sebe u bilo kakvim okolnostima je oslobađajuće i klijenti se čude kako do tako „jednostavne stvari“ nisu mogli i sami doći. Naš obiteljski odgoj, odgoj tijekom obrazovanja i kompletni odnosi su postavljeni na uvjerenjima da ovisimo o okolnostima, u što spadaju i tuđa ponašanja. Otkriće koliko i za što smo slobodni, je najveća dobit u terapiji'', rekla je Baković.

Komentirajući zašto ljudi u današnjem vremenu lako gube unutarnju ravnotežu, Baković smatra da je razlog tome dugotrajne frustracije.

''One su uvijek položene na našim vjerovanjima, i posljedica su razlike onog što očekujemo i onog što doživljavamo da se događa.Smisao realitetne terapije jest ponuda znanja i vještina uz koje klijent vraća svoju pogubljenu ravnotežu , te kada to iskustveno usvoji zna primjenjivati i u svakoj novoj situaciji, za razliku od danas popularnih metoda ''životnih vođa – coachera'' koji čine plan s klijentom za situaciju po situaciju. To su kratkotrajna gašenja malih požara, dok se osoba moguće čak i ne uguši u dimu vlastitog izgaranja.Uz realitetnu terapiju osoba se oprema za cijeli život i nema potrebu trčati po pomoć u svakoj frustraciji'', pojasnila je.

Uputila je i kratak savjet našim čitateljima, ističući da radeći na sebi jedino možete ostvariti životnu harmoniju.

''Život koji sada živite može biti puno ljepši, puniji te za Vas i vaše bližnje puno kvalitetniji. Samo radeći na sebi možemo doći do ostvarenja vlastite životne harmonije!'', poručila je Baković.

Na Vama je da donesete pravu odluku za sebe i uključite se u akreditirani program edukacije rada na sebi. Inače, predavači na ovom usavršavanju će biti učitelji učiteljskoga zbora Europskog instituta za realitetnu terapiju (https://www.eirt.si/dom/) .

Zainteresirani informacije mogu potražiti na facebook stranici https://www.facebook.com/realitetnapsihoterapijaubih/.

Kopirati
Drag cursor here to close