Manchester

Razvijen gel koji ''popravlja'' štetu od srčanog udara 

Znanstvenici su na miševima uspjeli dokazati da gel uspijeva potaknuti rast normalnoga srčanog mišićnog tkiva.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 06. 2022. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski znanstvenici osmislili su biorazgradivi gel koji će se koristiti u obnovi oštećenja na srčanom mišiću što ih uzrokuje srčani udar i time poboljšati zdravstveno stanje milijuna ljudi diljem svijeta koji su preživjeli infarkt, piše Hina.

Nakon višegodišnjih nastojanja stručnjaci sa Sveučilišta u Manchesteru su, uz potporu Britanske zaklade za srce (BHF), uspjeli stvoriti posebnu tvar koja se može ubrizgati izravno u živo srce i ubrizganim stanicama učinkovito pomoći da stvore novo tkivo.

Znanstvenici su godinama tražili načine za uvođenje novih stanica u oštećeni srčani mišić, nastojeći smanjiti rizik od zatajenja, no povijesno gledano, kada su stanice ubrizgane izravno u srce, samo ih se jedan posto uspio ondje održati i preživjeti.

Novoosmišljeni gel ih uspijeva održati na okupu dok se 'ne prime' na srčani mišić. Gel čine aminokiseline zvane peptidi, koje su građevni blokovi bjelančevina.

Oni se mogu ubrizgati u srce u obliku tekućine, a zatim će se peptidi sami ponovo učvrstiti, čineći gel kompaktnim. Zahvaljujući tom procesu stanice se drže na okupu dok se 'ne prime' za srce.

Znanstvenici su na miševima uspjeli dokazati da gel uspijeva potaknuti rast normalnoga srčanog mišićnog tkiva. U srca životinja ubrizgali su fluorescentni gel, a rezultati su otkrili da se gel zadržao na srčanom mišiću dva tjedna.

Ehokardiogrami (ultrazvuk srca) i elektrokardiogrami (EKG, koji mjere električnu aktivnost srca) na miševima su potvrdili sigurnost gela.

Kada su u gel dodali ljudske stanice reprogramirane da postanu stanice srčanog mišića, one su uspjele rasti in vitro tri tjedna, a potom su stanice počele spontano 'kucati'.

Za uspješan rezultat od ključne je važnosti opskrba krvlju koja omogućuje da se ubrizgane stanice razviju u novo tkivo.

Da bi dobili više informacija istraživači planiraju testirati gel i nakon što miševi dožive srčani udar kako bi ustanovili hoće li se i tada razvijati novo mišićno tkivo.

Studija je predstavljena na konferenciji British Cardiovascular Society u Manchesteru.

Profesor James Leiper, pomoćnik direktora Britanske zaklade za srce kazao je da "nova tehnologija koristi prirodna svojstva peptida da bi potencijalno riješila jedan od problema koji je godinama ometao ovu vrstu terapije".

"Ako se prednosti nove tehnologije pokažu učinkovitima i u daljnjim istraživanjima, a zatim i kod pacijenata, ovakvi bi gelovi mogli postati značajna komponenta budućih tretmana koji će omogućiti popravak štete prouzročene srčanim udarima."

Kopirati
Drag cursor here to close