Prozvani liječnici

Ravnatelj DZ Široki Brijeg odbio komentirati pismo obitelji Pinjuh

U tijeku je izjašnjavanje liječnika koje je obitelj Pinjuh spomenula u svom pismu.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 11. 2020. u 13:12 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Doma zdravlja Široki Brijeg Mirko Kordić odbio je komentirati otvoreno pismo obitelji Maria Pinjuha iz Širokog Brijega, novinara koji je preminuo od posljedica korona virusa u SKB Mostar rekavši da će se uskoro očitovati ''na isti način kako je to učinila i obitelj Pinjuh''.

''Kada se liječnici koji su u pismu prozvani očituju o ovom događaju, Dom zdravlja Široki Brijeg će se pismenim putem očitovati. Po portalima se ne bih izjašnjavao'', kratko je odgovorio za Bljesak.info Kordić.

Kako je kazao, u tijeku je izjašnjavanje liječnika koje je obitelj spomenula u svom pismu.

Podsjetimo, Mario Pinjuh preminuo je u Mostaru 12. rujna, nakon što je prethodnih 26 dana proveo u bolničkom krevetu u Covid-bolnici i na navedenom odjelu, a kako navodi obitelj Pinjuh u svom pismu, tome su prethodili i pojedini liječnički propusti.

Naime, u pismu su opisali kronologiju Marijeva liječenja od Covida, te demantirali da je imao bilo kakve zdravstvene probleme ranije. Naveli su kako ih je odnos pojedinih dežurnih liječnika razočarao kada su nekoliko dana zaredom dolazili u Dom zdravlja Široki Brijeg. Kažu kako njihova reakcija nije bila primjerena, a Mario je s nekoliko dana zakašnjenja poslan u Covid-bolnicu u Mostaru.  

''Ogorčeni smo i uvjereni da se na prvim pregledima u ovoj zdravstvenoj ustanovi moglo bolje prepoznati stanje u kojemu se Mario nalazio te da se moglo puno kvalitetnije reagirati i napraviti detaljnije pretrage'', stoji u objavi obitelji Pinjuh.

Inače, prema preporukama liječnika Doma zdravlja obveza svakog pacijenta koji je pozitivan na Covid je da se redovito javlja svome obiteljskom liječniku i izvješćuje ga o svojem stanju. Liječnik shodno stanju pacijenta organizira daljnji tijek praćenja i eventualnog liječenja. Po potrebi se obavljaju kućne posjete, a pacijenti s težim simptomima se upućuju na dalju obradu u Febrilni punkt ili eventualno u Covid bolnicu.

Obitelj Pinjuh je, kako navode u svom pismu, tri puta dovodila Maria u Dom zdravlja Široki Brijeg jer je imao simptome i bio je jako slab. Kako su opisali, doktor ga ''nije ni pogledao, niti dotaknuo rukom, a kamoli slušalicom''. Samo je rekao da je to lagana viroza, da ide kući, tušira se i da uzme dva paracetamola i brufen i tako skida temperaturu.

Prema smjernicama za prevenciju i kontrolu virusa Covida mnogi liječnici navode kako za mnoge simptome ovog virusa postoji terapija, a pomoć zdravstvenih djelatnika u ranim fazama bolesti može učiniti bolest manje opasnom.

''Našega Marija više nitko ne može vratiti, ali ovakav pristup pojedinih liječnika je nedopustiv, radilo se tu o koronavirusu ili o bilo kojoj drugoj bolesti, a nadamo se iskreno da nitko drugi neće doživjeti istu situaciju koju smo mi kao obitelj proživjeli'', stoji u pismu obitelji Pinjuh.

Kopirati
Drag cursor here to close