Mentalno zdravlje naših stanovnika

Ramić: Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nitko u BiH nije zdrav

Građani vrlo malo znaju o Zakonu o pravima pacijenata koji postoji u Federaciji BiH, dok Republika Srpska takav zakon uopće nema
Lifestyle / Zdravlje | 07. 04. 2022. u 16:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani vrlo malo znaju o Zakonu o pravima pacijenata koji postoji u Federaciji BiH, dok Republika Srpska takav zakon uopće nema, ustvrdila je predsjednica udruge građana "Stop mobbing" Anica Ramić u povodu Svjetskoga dana zdravlja koji se obilježava 7. travnja.

Kao zdravstvena djelatnica koja je radila na promociji zdravlja i prevenciji obolijevanja, Ramić podsjeća da pacijenti imaju pravo na besplatne preglede, mamografije, kolonoskopije i mnoge druge zdravstvene usluge, ali da ta prava malo koriste, prije svega zbog dugačkih lista čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama.

- Većina se građana odluči na privatne zdravstvene ustanove gdje rade uglavnom isti doktori kao i u javnim zdravstvenim ustanovama. U privatnim klinikama dobit ćete termin vrlo brzo, ali ćete za to morati izdvojiti najmanje stotinu maraka - istaknula je Ramić.

Prema njezinim riječima, u definiciji zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije ističe se da je "zdravlje stanje potpunog psihičkog, fizičkog i socijalnog blagostanja".

- Prema toj definiciji, nitko u Bosni i Hercegovini nije zdrav, posebice to vrijedi nakon pandemije covid-19 - poručila je Ramić.

Kada je u pitanju mentalno zdravlje, nedavno istraživanje pokazalo je da bh. građani u ljekarnama najviše traže lijekove za smirenje, poput bromazepama i lexiliuma.

- To dovoljno govori o mentalnom zdravlju naših stanovnika – zaključila je Ramić.

Foto: Adobe Stock / Zdravlje je stanje potpunog psihičkog, fizičkog i socijalnog blagostanja

O nezadovoljstvu pacijenata zdravstvenim uslugama govori podatak, dobiven u jednom istraživanju nevladinih organizacija iz 2021. godine, da se većina stanovnika BiH liječi u privatnim zdravstvenim ustanovama, iako uredno plaćaju obavezno zdravstveno osiguranje.

Također, prema rezultatima istraživanja više od 50 posto građana FBiH odlazi u zdravstvenu instituciju s unaprijed pripremljenim mitom, a da nitko od njih to ne traži.

Prema odluci Svjetske zdravstvene organizacije od 1950. godine širom svijeta se na datum 7. travnja obilježava Svjetski dan zdravlja.

Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se pod sloganom „Naš planet, naše zdravlje“ kojim se želi podići svijest o utjecaju zdravog okoliša na dobrobit i zdravlje ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close