Bezglutenski Raketa

Rakitić: Na rutinskoj zdravstvenoj kontroli otkrili su mi celijakiju

"Imao sam i malo sreće, tijekom jednog pregleda sam doznao da imam celijakiju, da ne podnosim gluten. Puno puta sam se nakon utakmica znao osjećati loše, napuhano. Nisam se dobro oporavljao. Zbog toga sam promijenio čitavu prehranu"
Lifestyle / Zdravlje | 11. 07. 2018. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić primijetio je u jednome trenutku svoje karijere da mu je potrebno više vremena da se oporavi od sportskih napora, osjećao se letargično i napuhano nakon što bi igrao neku utakmicu. Posljedično se borio s teškim problemima želuca zbog zatvora.

No, popularni Raketa nije posvetio mnogo pažnje tim simptomima sve dok rutinski testovi koje su provele medicinske službe u Barceloni nisu otkrile niz anomalija u njegovom metabolizmu. Hrvatski je igrač poslan na daljnje testiranje, koje je pokazalo da pati od celijakije, auto-imunološkog stanja u kojem tijelo reagira na prisutnost glutena, proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, a šteti tankom crijevu i može dovesti do drugih ozbiljnih simptoma.

"Imao sam i malo sreće, tijekom jednog pregleda sam doznao da imam celijakiju, da ne podnosim gluten. Puno puta sam se nakon utakmica znao osjećati loše, napuhano. Nisam se dobro oporavljao. Zbog toga sam promijenio čitavu prehranu, kod kuće pijem samo vodu, nema više gaziranog pića. A i krenuo sam raditi s ljudima koji su mi pomogli jako puno", kazao je Rakitić u razgovoru za El Pais.

Jedini tretman celijakije je cjeloživotna dijeta bez glutena, što pridonosi značajnom povećanju njegovih fizičkih performansi.

"Otkako sam promijenio prehranu oporavljam se puno bolje i puno brže. Nemam više nikakvih problema. Mislio sam da ti problemi koje sam imao nisu toliko važni, ali sad sam shvatio da su itekako bitni," otkrio je Raketa.

Ovaj sindrom nije rijedak među vrhunskim sportašima. I Novak Đoković je imao sličnih problema. Njih dvojica nisu jedini vrhunski sportaši koji su iz svoje prehrane izbacili gluten. Napravili su to i Lionel Messi, Nikola Kalinić, Andy Murray i neki drugi.

Inače, nogometni klub Barcelona, poput mnogih drugih klubova, provodi rutinsko medicinsko testiranje na svojim igračima kako bi prikupili fizičke promjene koje bi mogle biti uzrokovane temeljnom patologijom. Takva je bila i kontrola koja je dovela do dijagnoze raka jetre Erica Abidala, dugogodišnjeg člana Barce, koji sada u klubu radi kao sportski menadžer.

Rakitiću je celijakija dijagnosticirana u siječnju ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close