Glava

Radije trpimo bol nego da mislimo

Lifestyle / Zdravlje | 08. 07. 2014. u 13:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako mogu birati između suočavanja s vlastitim mislima i umjereno bolnog električnog šoka, mnogi će izabrati strujni udar, objavili su psiholozi.

U nizu od jedanaest eksperimenata istraživači s američkih sveučilišta Virginije i Harvarda zatvorili su ljude u prostoriju u kojoj su bili 15 minuta sami. Nisu morali raditi ništa osim - baviti se svojim mislima.

Mnogi su poslije pokusa rekli kako im taj doživljaj nije bio ugodan, a većina je primijetila i da im se bilo teško koncentrirati.

Kad im je dopušteno da se razmišljanjem bave u toplini doma, ispitanici su otkrili da im se još teže koncentrirati te da je užitak u doživljaju znatno manji nego u onih sudionika ispitivanja koji su dobili neku zadaću poput slušanja glazbe ili čitanja knjige.

U jednome eksperimentu sudionici su podvrgnuti šoku devetovoltne baterije, što je usporedivo s udarom statičkog elektriciteta. Njih tri četvrtine reklo je kako bi platili da to ne dožive ponovno. Ali kad su bili ostavljeni sami u prostoriji sa svojim mislima, 67 posto muškaraca i 25 posto žena dragovoljno se samo podvrgnulo električnom šoku.

Čini se da većina ljudi radije radi nešto nego ništa, čak i ako je to nešto negativno, objavili su psiholozi u časopisu Science.

Kopirati
Drag cursor here to close