Nije za međunarodna putovanja

QR kodovi u lokalnim zajednicama u BiH nisu validni

Nepostojanje jedinstvenog QR koda u BiH nije onemogućilo da bh. građani putuju i to s kartonom o imunizaciji
Lifestyle / Zdravlje | 14. 09. 2021. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina i dalje nema Covid certifikat. U međuvremenu, ovaj dokument mogu dobiti bh. građani u Zapadnohercegovačkoj županiji koji posjeduju državljanstvo Republike Hrvatske, a koji su cijepljeni. Diskriminacija ili novi dokaz neuspjeha države?

QR kod na pametnim telefonima ili na papiru certifikat je koji je početkom srpnja vratio slobodu kretanja unutar Europske unije i označio početak ljetne sezone. Iako je riječ o potvrdi koja vrijedi za sve države članice EU, sada i bh. cijepljeni građani mogu do QR koda, ali samo oni koji posjeduju hrvatsko državljanstvo.

Prijepis cijepljenja

''Informatički sustav koji koristimo dozvoljava prijepis cijepljenja u nekoj drugoj državi, moguće je to napraviti. Mi u Zavodu za javno zdravstvo to svakodnevno radimo'', izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Federalna televizija.

''Odmah da kažem da to nije kvalitetno rješenje jer ne zadovoljava potrebe svih naših građana, ali zadovoljava bar potrebe ovog hrvatskog pučanstva koji ima taj OIB. Ako imate domovnicu imate ta prava. Uzgred, ne morate ni biti Hrvat, znam dosta ljudi koji imaju hrvatsku putovnicu a da nisu Hrvati'', kaže Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH-a.

Pojašnjava da je QR kod koji je ponudila Republika Hrvatska priznat na EU platformi, te je validan u cijelome svijetu. Upozorava stanovništvo da potvrde koje se izdaju u lokalnim zajednicama u BiH nisu validne.

Nije za međunarodna putovanja

''Zato što ti QR kodovi nisu međunarodno priznati. To vam može značiti nekakvu sigurnost unutar baze u BiH, da se baza uredno vodi, da se sve lako provjerava. Međutim, taj QR kod za međunarodno putovanje nije dobar'', dodaje Jurić.

A nije dobro ni to što Bosna i Hercegovina još nema jedinstvenu Covid potvrdu. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH kažu da su u tijeku konzultacije svih razina vlasti u području zdravstva da bi bio uspostavljen pravni okvir za sustav digitalne potvrde u BiH. Ako bi proces bio okončan, mogao bi se implementirati najkasnije u roku od 60 dana.

''Ističemo da sve razine vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata - potvrde s ciljem dokazivanja COVID-19 statusa osobe bh. građanina koja putuje, sa integriranim QR kodom koji prati tehničke standarde Europske unije. Republika Srpska i Brčko distrikt BiH već imaju za svoja područja uspostavljenu evidenciju građana u pogledu njihovog COVID statusa te mogućnost izdavanja potvrda s integriranim digitalnim certifikatom za međunarodnu prepoznatljivost. Za sada to još nije učinjeno za područje Federacije BiH te imamo parcijalna tehnička rješenja implementirana na razini nekih županija''.

Nepostojanje jedinstvenog QR koda u BiH nije onemogućilo da bh. građani putuju i to s kartonom o imunizaciji, odnosno potvrdom o cijepljenju bez QR koda. No, brojne su prednosti digitalne EU potvrde o Covidu, među ostalim, njen QR kod s digitalnim potpisom služi za zaštitu od krivotvorenja s obzirom na to da je lako provjerljiva.

Kopirati
Drag cursor here to close