Bolovanje u RS

Puna plaća radnicima dok se bore s karcinomom

Postojećim zakonodavnim rješenjima nije predviđena isplata pune plaće u slučaju privremene nesposobnosti za rad, osim u slučaju profesionalnih bolesti ili ozljeda na radu.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 04. 2019. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnicima koji boluju od karcinoma, onima koji brinu o oboljeloj djeci kao i ženama koje moraju čuvati trudnoću uskoro bi za vrijeme bolovanja mogla biti isplaćivana puna plaća, a ne umanjena, što je sada slučaj.

To su zatražili iz Konfederacije sindikata Republike Srpske koji su već Vladi RS, odnosno Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, dostavili zahtjev za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, a inicijativa je dostavljena i Narodnoj skupštini Srpske jer, kako poručuju iz tog sindikata, više nema vremena za čekanje.

U Srpskoj, prema posljednjim podacima, raste broj oboljelih od karcinoma, a sve su češći slučajevi čuvanja trudnoće od samog početka. U Konfederaciji kažu da je cilj sugestija i prijedloga koje su dostavili nadležnima jačanje zaštite prava osiguranika i očuvanja nataliteta.

Naglašavaju da je postojećim zakonodavnim rješenjima nije predviđena isplata pune plaće u slučaju privremene nesposobnosti za rad, osim u slučaju profesionalnih bolesti ili ozljeda na radu.

Vrijeme je, kažu, da se to promijeni u korist osjetljivih kategorija radnika, a posebno zaštitu majke i materinstva te djece, i da se u izmjene i dopune Zakona uvrste i slučajevi za koje bi bila predviđena naknade plaće od 100 posto od osnovice za naknadu.

Tajnik Sindikata uprave RS Milorad Mitrović istaknuo je za ‘Glas Srpske’ da time žele više prava za radnike oboljele od karcinoma, za roditelje, trudnice, majke i djecu. Prema postojećem Zakonu o zdravstvenom osiguranju, naknada za bolovanje se utvrđuje u rasponu od 70 do 90 posto za sva oboljenja, bez obzira na uzrok i težinu. Srpska, kazao je Mitrović, kasni za regijom, pa i FBiH u vezi sa određenim pravima.

‘’Predložene izmjene i dopune su mjere natalitetne politike koja treba osigurati viši stupanj zaštite obitelji koja je izložena uvećanim troškovima, posebno kada su u pitanju komplikacije i bolesti u vezi sa održavanjem trudnoće. Liječenje zloćudnih bolesti iziskuje dosta novca i podršku društvene zajednice, te je naknada plaće za teško oboljelog radnika od izuzetnog značaja. Njega oboljelog člana uže obitelji, naročito djeteta, zaslužuje posebnu osjetljivost zakonodavca koji treba osigurati pristojan život obitelji koja je stup društva ‘’, rekao je Mitrović.

Dodao je da su već imali određene sastanke sa predstavnicima vlasti i da uglavnom nailaze na odobravanje jer i oni smatraju da treba pronaći način kako će se to financirati, prenosi Glas Srpske.

 

Kopirati
Drag cursor here to close