Povijesni slučaj

Prvi slučaj ''potpomognutog samoubojstva'' u Italiji

Do sada su Talijani, koji su zbog neizlječive bolesti ili trajnog invaliditeta, željeli da na ovaj način okončaju život, putovali u Švicarsku gdje je "potpomognuto samoubojstvo" zakonski dozvoljeno.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 11. 2021. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put u Italiji pacijentu koji je pati od neizlječive bolesti je zakonski dopušteno takozvano "medicinski potpomognuto samoubojstvo", prenose talijanski mediji, koji slučaj ocjenjuju kao povijesni.

Agencija Ansa donosi detalje kako se radi o četrdesettrogodišnjem čovjeku, čije ime se ne navodi, iz regije Marce koji je nakon prometne nesreće prije 13 godina ostao trajno paraliziran, a u životu ga održavaju medicinski aparati.

Do sada su Talijani, koji su zbog neizlječive bolesti ili trajnog invaliditeta, željeli da na ovaj način okončaju život, putovali u Švicarsku gdje je "potpomognuto samoubojstvo" zakonski dozvoljeno, pišu nezavisne.

U Italiji još uvijek ne postoji zakon koji dozvoljava "potpomognuto samoubojstvo", ali jedna sudska odluka u drugom slučaju, poznatom kao "Košoni", prema imenu DJ-a koji je uz pratnju prijatelja završio život u jednoj klinici u Švicarskoj otvorila put i drugima koji to žele uraditi u Italiji.

Ipak odluka ni u ovom povijesnom slučaju nije bila ni laka ni brza.

Nakon 13 mjeseci i konzultacija sa različitim ljekarima utvrđeno je kako je bolest neizlječiva, te kako pacijent trpi bolove i da je svjesno donio odluku o "medicinski potpomognutom samoubojstvu".

Kopirati
Drag cursor here to close