Konačno

Prva banka humanog mlijeka u BiH spašava živote beba

Budući da imam dvoje djece i sama sam dojila, znam koliko to znači majkama, koje su, nažalost, ovdje zadržane na liječenju, znam koliko je toj djeci potrebno majčino mlijeko
Lifestyle / Zdravlje | 18. 11. 2023. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nešto manje od godinu dana od završetka projekta i opremanja, prva banka humanog mlijeka u BiH je profunkcionirala, piše Večernji list BiH.

Tijekom ljeta ove godine zaprimljene su prve bočice s doniranim majčinim mlijekom koje malim pacijentima UKC-a RS-a znače život, a u kratkom razdoblju zaprimljeno je više od 12 litara. Donatori su majke djece starosti do 12 mjeseci.

Sprječava bolesti

Kako je navedeno prilikom otvaranja objekta koji se nalazi u sklopu rekonstruirane Klinike za dječje bolesti UKC-a RS-a, posljednjih godina bilježi se sve veći broj više prijevremeno rođene djece s vrlo malom porođajnom težinom, a konzumiranje ovog mlijeka smanjuje mogućnost zdravstvenih komplikacija i raznih infekcija kod prijevremeno rođenih beba.

Kako je nedavno za BHRT izjavila dr. Biljana Suzić, subspecijalistica prehrane zdrave i bolesne djece iz UKC-a RS-a, kod djece koja konzumiraju ovo mlijeko mnogo je manje slučajeva pojave sepse u odnosu na djecu koja dobivaju mliječne formule, njihov neurološki razvoj je bolji te se tako sprječava enterokolitis koji poslije može dovesti do skraćenja crijeva, što jako otežava život. Nataša Savić prva je majka u RS-u koja je donirala mlijeko humanoj banci mlijeka. Motiv kojim se vodila je taj što je znala koliko je to važno majkama koje s bebama leže u bolnici.

''Budući da imam dvoje djece i sama sam dojila, znam koliko to znači majkama, koje su, nažalost, ovdje zadržane na liječenju, znam koliko je toj djeci potrebno majčino mlijeko'', izjavila je Savić. Za doniranje mlijeka odlučile su se i djelatnice UKC-a. - S obzirom na to da sam za vrijeme druge trudnoće radila na Odjelu neonatologije, poslije na Odjelu intenzivne njege, jednostavno, kad je beba stigla i kad smo ustanovili dojenje, višak mlijeka sam mogla donirati i kada je to potrebno'', kazala je Sonja Đurić Bosnić, djelatnica UKC-a RS-a.

Protokol i donatori

Kako su objasnili iz UKC-a RS-a, za sada je sustav doniranja mlijeka uspostavljen samo za Banju Luku zbog hladnog lanca i čuvanja mlijeka, a majke prije samog davanja mlijeka trebaju proći zdravstvene pretrage. Kako su ranije objasnili, mlijeko se prikuplja prema protokolima koje su načinile Pedijatrijska i Klinika za ginekologiju.

Tako da mlijeko po zaprimanju u banku ide u proces pasterizacije, zamrzava se na određenu temperaturu i potom se, ovisno o potrebi, odmrzava na određenu temperaturu. Ako se utvrdi da je majka zdrava, postaje donator te joj se dostavljaju sterilne bočice i ostale potrepštine, a mobilna ekipa na poziv dolazi po mlijeko.

Projekt Banke humanog mlijeka koštao je 1,5 milijuna KM, a opremljena je na inicijativu Udruge roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice" iz Banje Luke.

Kopirati
Drag cursor here to close