Prirodno očistite organizam

Priroda nudi jednostavne i besplatne načine čišćenja organizma

Postoji više načina detoksikacije tijela. Iako skoro svaki wellness centar može vam ponuditi tretman detoksikacije, nemojte se žuriti: Priroda nam nudi jednostavne i besplatne načine čišćenja organizma.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 11. 2020. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije, Vrijeme je za čišćenje tijela!

Jeste li znali da čišćenje organizma može pomoći vratiti energiju i poboljšati zdravlje. Posebice sada kada svi živimo u strahu od virusa, treba posvetiti malo vremena i truda svom zdravlju.

Nepravilan rad organizma punog toksina može uzrokovati manje tegobe, kao što su umor i pospanost, a kasnije i veće probleme, kao što su depresija, prerano starenje i različite bolesti. Jedini pravi način za izlječenje svake kronične bolesti ili degenerativnog stanja je ukloniti uzrok u korijenu, oslobađajući tijelo toksina koji zagađuju krv i tkiva, privlače bakterije i oslabljuju otpornost.

Najbolje bi bilo posegnuti za prirodnim preparatima i napraviti prirodni detoks organizma.

Najjednostavnija je post.

Post s vodom

To je najbrži, najjednostavniji i potpuno besplatan način čišćenja tijela. Post će odmoriti vaš probavni sustav, omogućiti čišćenje i detoksikaciju tijela te dovesti do osjećaja lakoće i povećanja razine energije.

Tijekom posta energija koja se obično troši na probavljanje hrane se oslobađa i spaljuje toksine. Post obično traje 24 sata, a tijekom tog vremena ne smije se ništa jesti, nego se pije samo mlaka izvorska i potpuno čista voda. U vrijeme posta može se dogoditi da osjetite laganu glavobolju ili umor. To je normalno jer tijelo izbacuje toksine.

  / Ilustracija

Post sa sokovima

Post sa sokovima sličan je postu s vodom i također je vrlo učinkovit način oslobađanja tijela od toksina. Preporučuje se da traje jedan do tri dana, a tijekom tog perioda ne smije se ništa jesti, nego se piju samo svježe iscijeđeni sokovi iz kućne radinosti, čista izvorska voda i biljni čajevi. Post sa sokovima i biljnim čajevima može se koristiti i kao terapija kod ozbiljnih bolesti, tada može trajati više dana, ali isključivo uz nadzor liječnika.

Pixsell / Ilustracija

Post sa sirovom hranom

Sirova hrana potiče gubitak tjelesne težine i jača imunitet. U svrhu detoksikacije organizma preporučuje se sirovu hranu jesti u kontinuitetu barem pet do sedam dana. Treba paziti da se jede raznovrsna hrana, povrće, voće, bobičasto voće te najrazličitiji obroci spravljeni u dehidratoru. Istraživanja pokazuju da sirova hrana sadrži enzime koji pomažu kod probavljanja hrane, efikasno pretvarajući hranu u energiju te na takav način smanjujući osjećaj gladi i potrebu za konzumiranjem viška hrane.

Foto: Unsplash / Salata

Čajevi

Osim posti, dobri pročistači organizma su čajevi.

Tu je za vas moćna petorka: kopriva, maslačak, sikavica, čičak, đumbir i korijandar.

Koju god biljku odabrali za svoj zdravi, topli napitak, vaš će organizam uživati maksimum dobrobiti.

1. Čaj od koprive

Kopriva (Urtica dioica) se u srednjem vijeku koristila kao prirodni diuretik te za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima. Danas se primjenjuje kao pomoć kod urinarnih infekcija, povećane prostate, ozljeda ili istegnuća mišića i zglobova, uboda insekata te kožnih tegoba poput ekcema.   

Kopriva potiče ispiranje bubrega, kao i rad limfnog sustava, koji je izuzetno bitan za detoksikaciju. S obzirom na to da uklanja toksine iz organizma, odličan je tonik za vašu kožu.

Budući da ima blago energizirajući učinak, čaj od koprive najbolje je piti ujutro za maksimum dobrobiti.

Priprema čaja: za čaj birajte samo mlade listove bez cvjetova te ih osušite. Žličicu osušenih listova prelijte kipućom vodom, ostavite da odstoji poklopljeno pa popijte.  

Napomena: pri branju ove izuzetno zdrave biljke, pazite da na ruke navučete rukavice jer bi u doticaju s golom kožom došlo do žarenja i peckanja. Čaj od koprive nije namijenjen trudnicama. 

2. Čaj od maslačka

Maslačak (Taraxacum officinale) je puno više od običnog poljskog cvijeta.

U svrhu čišćenja organizma možete koristiti cvijet, listove i korijen maslačka. Ova biljka također podiže razinu enzima koji su zaslužni za detoks.

Njegovi intenzivno žuti cvjetovi obiluju antioksidansima i flavonoidima koji djeluju kao čistači jetre, a usto regeneriraju vaše stanice.  

Priprema čaja: žute cvjetove maslačka stavite u vodu, zakuhajte pa ostavite da vrije na laganoj vatri 15 minuta. Čaj možete pripremiti i od sušenih listova: u vruću vodu dodajte 1 žličicu lišća maslačka, poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Zatim procijedite i popijte.  

3. Čaj od korijena čička

Korijen čička (Artium lappa) stotinama godina koristio se kao čistač krvi, a usto je prava riznica nutrijenata. Spomenimo samo neke: folna kiselina, magnezij te vitamini C i E.

Baš kao i kopriva, i čičak je izvrstan diuretik, koji preko urina izbacuje toksine iz vašeg organizma.

Korijen čička sadrži i tvar poliacetilen, koja ima snažna protugljivična i antibakterijska svojstva. Osim što čisti krv, primjenjuje se i u liječenju akni jer potiče cirkulaciju i čisti epidermu od toksina. Ovaj korijen odlično regenerira i čisti jetru te stimulira njezin rad. Usto izvrsno potiče probavu te vas i na taj način oslobađa suvišnih toksina.  

Priprema čaja: u 250 ml vode stavite 2 žlice sušenog korijena čička pa zakuhajte. Ostavite poklopljeno 5-10 minuta pa procijedite i popijte. Ovaj čaj možete piti 2-3 puta na dan, uvijek svježe pripremljen.  

  / Ilustracija

4. Čaj od korijandra

Ova biljka (Coriandrum sativum), koja se u SAD-u naziva cilantro, ima intenzivan okus, a poznata je po tome što čisti organizam od teških metala, poput žive, aluminija i kadmija.

Korijandar djeluje tako da na sebe veže toksine, oslobađa ih iz tkiva, a potom eliminira iz organizma.  

Ova biljka izvrsno čisti kožu i smanjuje oksidativni stres te ima antiseptička, protugljivična i antioksidativna svojstva. Vrlo je djelotvorna kod probavnih tegoba te potiče rad gušterače.

Priprema čaja: metalni filtar za čaj napunite svježim ili sušenim lišćem korijandra pa stavite u šalicu. Prelijte kipućom vodom pa ostavite da odstoji 10-ak minuta. Čaj nije namijenjen trudnicama.  

5. Čaj od đumbira

Prednosti čaja od đumbira su brojne i koristi se za ublažavanje i liječenje niza stanja, ali trebate uzeti u obzir i neke mjere opreza.

Čaj od đumbira ima svoje dobre strane, ali isto tako postoje i nuspojave njegove konzumacije stoga neke osobe trebaju izbjegavati đumbir.

Jedna od najpoznatijih prednosti đumbira jest ublažavanje mučnina.  Također može ublažiti nadutost i plinove. Protuupalna svojstva čaja od đumbira su već vrlo dobro poznata. Upravo zbog toga je savršen za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima. Đumbir se može nanositi i površinski, što se pokazalo učinkovitim kod osoba koje pate od artritisa. Ako patite od alergija, upale sinusa, gripe ili prehlade, čaj od đumbira vam može pomoći u ublažavanju tegoba dišnog sustava. Čaj od đumbira sadrži antioksidante koji pomažu u jačanju imunološkog sustava. Neka istraživanja su pokazala da je čaj od đumbira koristan u prevenciji različitih vrsta raka. Osim čaja, možete pripremiti i napitak od đumbira za jačanje imuniteta.

Priprema:     Pripremite vrh izdanka tako da ga operete i ogulite (guljenje nije nužno, kora đumbira je hranjiva, ali mi ga ipak gulimo). Naribajte na tanke komadiće priređeni vrh. Trebat će vam 1 čajna žličica za jednu šalicu čaja. Ako nemate ribež, nasjeckajte pomoću noža na što tanje komadiće. U šalicu stavite nasjeckani đumbir i prelijte s 2 dcl kipuće vode.

Pričekajte 5 minuta, zatim procijedite i odvojite đumbir od čaja. Po želji dodajte limun i med. 

Oprez - Đumbir ne bi trebale koristiti osobe s upalnom bolesti crijeva kao što je ulcerozni kolitis jer prilikom konzumacije većih količina čaja mogu osjetiti izrazito neugodne nuspojave. Osobe s poremećajima krvarenja također ne bi trebale konzumirati đumbir.

Dozvoljena dnevna doza đumbira je oko 4 grama, no budite oprezni s konzumacijom jer i manje količine od navedene mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave.

  / Čaj od đumbira

6. Čaj od sikavice

Sikavica (Silybum marianum) smatra se pravom čuvaricom i zaštitnicom jetre te se najviše upotrebljava za detoks i liječenje ovog važnog organa.

Zahvaljujući sastojku silimarinu, pridonosi regeneraciji stanica jetre te smanjuje oštećenja nastala zbog veće količine lijekova, pesticida iz hrane, onečišćenja iz zraka, toksina i teških metala.

Sikavica također potiče proizvodnju žuči, čime pridonosi dobroj probavi.

Priprema čaja: 1-2 žličice sušene sikavice prelijte s 2 dl kipuće vode. Ostavite da odstoji poklopljeno 15 minuta, procijedite pa popijte. Čaj pijte 2-3 puta dnevno. 

Ostali načini čišćenja organizma, koje preporučuju stručnjaci su

Fitoaromaterapija

Fitoaromaterapija je prirodna i učinkovita metoda čišćenja koja pomaže organizmu da se očisti od nagomilanih toksina te da se obnove oštećeni organski sustavi djelujući na organe i organske sustave koji naizgled nisu povezani s tegobom. Primjerice, djeluje se na bubrege premda se pritom otklanja kronični umor i stres.

Kombiniraju se terapije čajevima, kupkama, detoks blatom, pilingom, pakungom te masaže aromatičnim eteričnim uljima koja imaju učinkovito i ljekovito djelovanje, antibakterijsko, antiparazitsko, protugljivično. Korištenjem ulja i provođenjem lagane drenaže limfe utječe se na ubrzanu detoksikaciju organizma.

Također, korištenjem pilinga i mazanjem tijela detoksikacijskim blatom oslobađaju se toksini, a kupkom, zahvaljujući djelovanju ljekovitih svojstava ulja i biljaka koje se dodaju, jača se organizam i imunosni sustav.

  / Ilustracija

Sauna

Sauna je standardni i provjereni način detoksikacije cijelog sustava - rigorozni uvjeti i visoke temperature u njoj višestruko pozitivno djeluju na zdravlje. U finskoj sauni temperature su od 60°C pa čak do 120°C, a vlažnost je vrlo niska. Upravo vrijednosti temperature i vlažnosti određuju utjecaj saune na organizam. Opuštaju se mišići, stres i napetost nestaju, pojačava se imunitet, poboljšava cirkulacija, a znojenjem izlaze nečistoće i toksini.

  / Sauna
Kopirati
Drag cursor here to close