Kozmetički prozivodi

Predlaže se zabrana proizvoda za kosu povezanih s povećanim rizikom od dvije vrste raka

Ako s takvim proizvodima ravnate kosu jednom u nekoliko mjeseci, nećete se izložiti riziku, ali vaš frizer koji ih koristi i udiše svakodnevno sigurno ugrožava svoje zdravlje
Lifestyle / Zdravlje | 25. 10. 2023. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FDA (Food and Drug Administration) je objavila namjere da uvede novu uredbu kojom se zabranjuju proizvodi za ravnanje kose, poznati i kao kemijski relaksatori, zbog njihove povezanosti sa zdravstvenim rizicima, posebno s karcinomima povezanim s hormonima poput raka dojke i maternice.

Ovo predloženo pravilo posebno bi ciljalo na proizvode za zaglađivanje kose koji sadrže formaldehid (FA) i druge kemikalije koje otpuštaju FA, poput metilen glikola. FDA će tražiti mišljenje javnosti nakon izdavanja prijedloga i naknadno će donijeti odluku na temelju svojih smjernica.

Štetnost formaldehida

Formaldehid se oslobađa tijekom procesa ravnanja kose. To uključuje nanošenje otopine za zaglađivanje kose nakon čega slijedi toplinska obrada, obično pomoću pegle.

Istraživanje Nacionalnog instituta za zdravstvene znanosti o okolišu (NIEHS) provedeno u listopadu 2022. pokazalo je da su žene koje su često koristile te proizvode (više od četiri puta u prethodnoj godini) imale dvostruko veću vjerojatnost da će razviti rak maternice u usporedbi s onima koje nisu. Iako je ovaj povećani rizik zabrinjavajući, važno je napomenuti da je rak maternice i dalje relativno rijedak.

Proizvodi na bazi keratina za ravnanje kose

Proizvodi za kosu koji sadrže keratine i često se koriste u frizerskim salonima mogu kosu učiniti glatkom i svilenkasto sjajnom. Oni se često reklamiraju kao "formaldehyde-free", odnosno da ne sadrže formaldehid, no Ured sa sigurnost i zdravlje na radu iz Oregona otkrio je visoke koncentracije te kemikalije u više od polovice uzoraka tih proizvoda.

Ako s takvim proizvodima ravnate kosu jednom u nekoliko mjeseci, nećete se izložiti riziku, ali vaš frizer koji ih koristi i udiše svakodnevno sigurno ugrožava svoje zdravlje, prenosi Krenizdravo.hr.

Crnkinje su nerazmjerno više pogođene rizicima povezanim s proizvodima za ravnanje kose. Oko tri od pet sudionika koji su prijavili čestu upotrebu u NIEHS studiji identificirali su se kao crne žene. 

Kopirati
Drag cursor here to close