Cjepivo je važno

Predavanje u Mostaru: Strah od cjepiva je neopravdan!

Roditelji vrtićke djece se upoznali s važnosti cijepljenja
Lifestyle / Zdravlje | 30. 05. 2019. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imunizacija je najbolja i jedina preventivna mjera koja može zaštiti djecu od raznih bolesti, kao što su morbili, ali i 10 drugih bolesti koji su u obveznom programu imunizacije'', rekao je prim.dr. specijalist epidemiolog, direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko - neretvanske županije Nermin Avdić, na predavanju 'Vakcinacija djece i zarazne bolesti' u mostarskom Centru za kulturu.

Govoreći o predavanju, koje je organizirano u sklopu mjera koje je Zavod poduzeo, Avdić kaže da je vid edukacije i razgovora s roditeljima važan.

Foto: Bljesak.info / S predavanja

''Posebno smo istaknuli roditelje u vrtićima, željeli smo da ih upoznamo o važnosti i značaju imunizacije i svih prednosti kojih pruža, a roditelji nakon predavanja mogu postavljati pitanja'', kazao je Avdić za Bljesak.info.

Komentirajući strah koji je nastao u javnosti, Avdić kaže kako je on neopravdan.

''Strah nije opravdan. U zadnjih 10 godina možete vidjeti samo koliko je smrtnih slučajeva u bilo u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji… a mi nemamo niti jednog primjera ''posljedica'' cijepljenja koje bi mogle oštetiti dijete. Priče o autizmu i cjepivu su davno završene jer je u EU napravljena velika studija gdje je definitivno potvrđeno da autizam nema nikakve veze s cjepivom'', zaključio je Avdić.

Minja Sefić, ravnateljica vrtića 'Zem-zem', koji je organizator ove tribine, kazala je kako u njihovom vrtiću, nisu imali i nadaju se kako neće imati niti jedan slučaj zaraze morbilima, a isto se nada i za cijelu županiju.  

Foto: Bljesak.info / S predavanja

''Na vrijeme smo svi reagirali, primarno predškolske ustanove pa i Zavod za javno zdravstvo. Nama je primarno bilo da osiguramo kolektivni imunitet, odnosno da je 95 posto djece cijepljeno, pa sama zaraza i stanje morbila ne može prodrijeti u kolektiv'', kazala je Sefić za Bljesak.info.

Odgovarajući na novinarska pitanja, o provjeri cijepnih kartona prilikom prijema djece u vrtiće, s obzirom da je cijepljenje zakonski obvezno, Sefić kaže kako su u njihovom vrtiću imali mali broj djece koja nisu cijepljena i to zbog zdravstvenih razloga.

''Od strane pedijatara kod neke djece cijepljenje je odlagano. Sve to ovisi od anamneze djeteta tj. njegovog zdravstvenog stanja. Imate neurorizičnu djecu koja ne mogu primiti cjepivo, u tom slučaju bitno je stvoriti kolektivni imunitet, tada imamo stanje da ne moramo brinuti za djecu koja zbog nekih zdravstvenih stanja ne mogu primiri cjepivo'', kaže Sefić dodajući kako je kolektivni imunitet u vrtiću jako bitan, ali sve je na roditeljima ipak oni su prvi odgajatelji svoje djece.

''Naše je da apeliramo, a njihovo je da reagiraju i nadam se da će njihov odgovor biti pozitivan jer nam je bitno zdravo i sigurno dijete'', poručila je Sefić.

Foto: Bljesak.info / S predavanja
Kopirati
Drag cursor here to close