Tuširanje hladnom vodom

Pravo je vrijeme da se pripremite za cjelogodišnji 'hladan tuš'

Terapija „hladnom vodom“ jedan je od najzdravijih načina da u vašem tijelu regulirate unutarnju temperaturu i ojačate imunološki sustav.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 07. 2021. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velike su vrućine i svi jedva dočekamo uletjeti pod tuš i ohladiti se, a tuširanje hladnom vodom, kažu stručnjaci trebala bi vam ostati navika koja će čuvati zdravlje kroz cijelu godinu.

Ukratko, terapija „hladnom vodom“ jedan je od najzdravijih načina da u vašem tijelu regulirate unutarnju temperaturu i ojačate imunološki sustav. Također pomaže da na zdrav i prirodan način povećate razinu testosterona u tijelu. Odlično ćete se osjećati u svome tijelu, dobro ćete izgledati, psihički i mentalno ćete biti motivirani.

Faktor šoka

Ako niste najhrabrija osoba na svijetu i niste se navikli tuširati hladnom vodom, možete i s onom mlakom. Zadnjih nekoliko minuta jutarnjega tuširanja provedite pod mlazom hladne vode. Vaše će tijelo preplaviti prijeko potrebni adrenalin. Ovo će vas razbuditi, ali i osigurati dovoljno energiju za ostatak dana.

Jača imunitet

Istraživanje provedeno u Pragu proučavalo je učinak uranjanja u hladnu vodu na mlade sportaše. Oni su tijekom šest tjedana triput tjedno uranjali u vodu temperature 14 stupnjeva. Nakon tog razdoblja, porastao im je broj dviju vrsta bijelih krvnih zrnaca – monocita i limfocita, zaduženih za uništavanje raznovrsnih patogena.

Bolje raspoloženje

Tuširanje hladnom vodom ubrzava dotok krvi u mozak i pojačava otpuštanje hormona norepinefrina, koji nas prirodno 'diže' i poboljšava raspoloženje.

Protiv depresije

Kratko kupanje od 2 do 3 minute u hladnoj vodi može ublažiti simptome depresije i podignuti vam razinu energije i vaše općenito zdravstveno stanje.

Potiče cirkulaciju

Dobra cirkulacija znači i dobro kardiovaskularno zdravlje. Jedna od dobrobiti hladnog tuširanja je što će ubrzati protok krvi u organe kako bi ostali topli.

… i metabolizam

Hladna voda dramatično ubrzava metabolički ritam, što u konačnici omogućava brže sagorijevanje kalorija. Za ovo vrijedi malo stisnuti zube, zar ne?

Pospješuje krvotok

Naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom odličan je način za poboljšavanje krvotoka, što je povoljno za cjelokupni krvožilni sustav. Žile se stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže tlak i ubrzava protok krvi.

Regulira temperaturu tijela

Hladan tuš izaziva blagi stres koji navodi tijelo da povisi vlastitu temperaturu. Ova se pojava zove termogeneza, odnosno stvaranje topline. Imaš li kronično hladne ruke ili noge ili se previše znojiš, iskušaj terapiju hladnim tušem. Osim toga, unutrašnje zagrijavanje ubrzava metabolizam, što pospješuje sagorijevanje kalorija i mršavljenje.

Opušteni mišići

Znamo da se na sportske ozljede mišića stavljaju hladni oblozi, ali hladan tuš nakon vježbanja spriječit će pojavu upale.

Bolji san

Iako se možda čini kontraproduktivno jer hladan tuš razbuđuje i povećava razinu adrenalina u tijelu, no on također djeluje i uspavljujuće i to ako se tuširate hladnom vodom prije spavanja.

Povećava razinu testosterona

Kod muškaraca i sasvim kratko izlaganje vrućini može utjecati na DNA, RNA i sintezu proteina u testisima. Kako jedno istraživanje tvrdi da 15 minuta izlaganja vrućini vodi do pada razine testosterona, a to bi moglo voditi do zaključka da hladna voda može učiniti upravo suprotno.  

Ljepša kosa

I dok vam vruća voda možda paše, ona ne čini dobro vašoj kosi. Pranje kosom hladnijom vodom zadržava njenu prirodnu hidratacij, sprječava pojavu ispucalih vrhova i kosa je puno sjajnija.

Glatka koža

Tuširanje hladnom vodom poboljšava tonus kože i sužava pore, što kožu čini glatkom. Koristan je za sprečavanje kožnih problema, kao što su akne, i pomaže u detoksikaciji.

Jača duhovno blagostanje

Mnogi tvrde da im hladan tuš ublažava stres i poboljšava raspoloženje. Istraživanje na Sveučilištu Virginia Commonwealth u Richmondu (SAD) pokazalo je da hladna voda potiče proizvodnju noradrenalina, kemijske tvari koju luče neuroni i ima antidepresivna svojstva.

Mjere opreza

Ne ulazi u hladnu vodu bez pripreme. Tko nije naviknut na vrlo niske temperature može imati i kobne posljedice ulaskom u hladnu vodu jer šok od hladnoće izaziva nepravilan rad srca, osobito kod starijih ili bolesnih ljudi.

Odabereš li hladno tuširanje, prilagodi tijelo tako da postupno rashlađuješ vodu. Počni se tuširati vodom uobičajene temperature, a onda je polako rashlađuj dokle možeš podnijeti. Osobito je djelotvorno prijeći na hladnu vodu u tijekom druge polovice minute tuširanja.

Kopirati
Drag cursor here to close