Rizik od Covida

Poziv iz Zavoda: Cijepite se!

''Situaciju s pandemijom i dalje budno motrimo. Ključne stvari od kojih će ovisiti razvoj epidemiološke situacije su pojave novih varijanti SARS-CoV-2 virusa i populacijski imunitet''
Lifestyle / Zdravlje | 06. 07. 2022. u 16:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je posljednjih mjeseci pandemija koronavirusa jenjala, ipak nema mjesta za opuštanje. Zadnje vijesti su upozoravajuće te je kao i u ostatku Europe, i u BiH došlo do određenog porasta broja oboljelih od COVID-19, a podlinije omikron varijante se brže šire i, prema najavama, u narednom razdoblju će postati dominantne. Mnogi građani strahuju od onoga što donosi jesen.

Kakva su očekivanja, što nadležni poduzimaju i kako se ponašati kada je u pitanju nastavak cijepljenja protiv COVID-19, za Fenu je kazao dr. Sanjina Musu, šef Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ).

''Situaciju s pandemijom i dalje budno motrimo. Ključne stvari od kojih će ovisiti razvoj epidemiološke situacije su pojave novih varijanti SARS-CoV-2 virusa i populacijski imunitet. Ipak, sadašnji podaci ukazuju da podlinije omikron varijante, BA.4 i BA.5, uzrokuju manji broj hospitalizacija od prijašnjih. Nadzor koji smo uspostavili u Federaciji BiH objedinjuje 18 laboratorija, odakle primamo podatke o rezultatima testiranja, kao i podatke kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, i taj posao se nastavlja. Na stranici www.covid-19.ba koja je dostupna od početka pandemije prikazani su podaci i analize. Bazirani su na uspostavljenoj web-bazi podataka u realnom vremenu, koju smo dizajnirali za praćenje kretanja COVID-19. Tu smo objedinili više od 1,2 milijuna unosa rezultata PCR testiranja, dakle, koji su standard za potvrđivanje prisustva koronavirusa. S pojavom omikron varijante u širokoj upotrebi su i brzi antigenski testovi - kaže dr. Musa.

S porastom broja novih slučajeva oboljelih od koronavirusa, podcrtava sugovornik, važno je da svi ostanemo oprezni.

''Važno je da poduzimamo mjere opreza i pobrinemo se da smo u tijeku s cijepljenjem protiv COVID-19, koja ostaje naš najbolji oblik obrane od virusa. Nije kasno da se nadoknadi propuštena revakcinacija ili čak prve doze. Iz tjedna u tjedan i dalje nam se prijavljuju na cijepljenje prvim dozama. Naprimjer, u Federaciji BiH za vrijeme četvrtog vala kad je bila dominantna delta varijanta, imali smo manji pritisak na zdravstveni sustav i manji broj smrtnih ishoda za 40 posto. Jedan od glavnih razloga jeste da je od trećeg do desetog mjeseca 2021. godine cijepljeno 500.000 stanovnika Federacije BiH'', ističe dr. Musa.

Pojašnjava da trenutno ne postoje dokazi koji bi ukazivali da nove omikron podlinije uzrokuju ozbiljnije oblike bolesti od ranijih varijanti.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH podsjećaju da je u Federaciji trenutno više od 30 posto cijepljenog stanovništva, što je manje od očekivanoga, ali napominju da tu brojku treba uzeti relativno, jer se ona odnosi na cjelokupno stanovništvo u FBiH, prema procjenama Federalnog zavoda za statistiku.

''Postoje različite procjene trenutnog broja stanovnika u FBiH, na osnovu čega se ovaj postotak računa, stoga ovaj podatak treba uzeti s oprezom. Nadalje, u ovih 30 posto nisu uračunati ljudi koji su bili cijepljeni u Srbiji i Hrvatskoj, odnosno, u drugim zemljama. Nekoliko urađenih presječnih studija je ukazivalo da obuhvat imunizacijom protiv COVID-19 iznosi oko 50 posto, pojašnjavaju u ZZJZ FBiH.

Svakog ponedjeljka na internetskoj stranici ovog zavoda objavljuju se izvještaji o epidemiološkoj situaciji u vezi s COVID-19. Trenutno u Federaciji nema velikog broja hospitaliziranih.

''Osim redovitog nadzora tijekom pandemije COVID-19, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, predvodila je istraživanja koja su se odnosila na studije prijenosa unutar kućanstava, bihevioralne studije, studije seroprevalence. Kontinuirano se prikupljaju podaci o dužini trajanja zaštite bilo nakon prirodne infekcije, bilo nakon imunizacije, a naročito je važna zaštita od težih oblika bolesti. U svakom slučaju, nakon ove dvije pandemijske godine možemo reći da je stvoren značajan imunitet unutar populacije i da je program imunizacije imao ključnu ulogu, a sve to govori u prilog kontinuiranoj kontroli utjecaja COVID-19'', dodaje dr. Musa.

No, kako kaže, sasvim je izvjesno da će s jeseni, kada inače dolazi do porasta broja akutnih respiratornih infekcija, doći i do veće aktivnosti COVID-19.

''Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju koje u Federaciji BiH donosi politiku imunizacije, već je u desetom mjesecu prošle godine za visokorizične skupine preporučilo prvu revakcinaciju, a to je treća doza koja se široko počela primjenjivati od studenog 2021. U svibnju ove godine, na sjednici ovog tijela, donesena je odluka i za drugu revakcinaciju, a to je četvrta doza za rizične skupine. Ponovno da naglasimo, primijećeni porast broja novih slučajeva u proteklog tjedna ukazuje na važnost revakcinacije, prije svih rizičnih skupina'', poručuje dr. Musa.

Kopirati
Drag cursor here to close