Smanjena potrošnja lijekova

Potrošnja u HNŽ - Antibiotici se ipak ne uzimaju 'kao bombone'

Smanjena je potrošnja antibiotika, sedativa i lijekova za kardiovaskularna oboljenja
Lifestyle / Zdravlje | 05. 05. 2021. u 14:55 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako svi pričaju o masovnoj upotrebi antibiotika koji se, kako pacijenti komentiraju, dijele ''šakom i kapom'', statistike ipak kažu drugačije.

U prva tri mjeseca 2021. godine potrošnja lijekova nije povećana nego je umanjena za 4,5 posto u odnosu na prošlu godinu, rečeno je za Bljesak.info iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hervegovačko-neretvanske županije.

Smanjena potrošanja antibiotika

''Propisivanje sedativa i lijekova za kardiovaskularna oboljenja nije povećano, a potrošnja antibiotika smanjena je za 25% (propisivanje Sumameda je na istoj razini kao prošle godine)'', rekla je za Bljesak.info Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda.

Prošla godina, odnosno 2020. je u odnosu na 2019. imala povećanje potrošnje lijekova preko pozitivne liste za 5,5 posto radi uvođenja nova 22 lijeka na pozitivnu listu u srpnju 2019. godine.

''I tada je smanjena potrošnja antibiotika za 16 posto prema 2019. godini, dok su povećana potrošnja kardiovaskularnih i neuropsihijatrijskih lijekova zbog uvođenja novih generika u terapiju'', kaže Ban.

Inače, kako pojašnjava Ban, lista ZZO HNŽ nije revidirana u ovoj godini i to će se učiniti polovicom godine kada Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH objavi cijene lijekova za BiH.

''Preko liste lijekova HNŽ za liječenje Covida propisuje se nekoliko grupa lijekova (analgetici antipiretici, antibiotici, kortikosteroidi i sl.) i inače ne postoje neki specifični i odobreni lijekovi za Covid'', kaže Ban.

Potražnja za dodacima prehrani

Iz jedne mostarske ljekarne kazali su nam kako je povećana potražnja za antibioticima, iako građani ponekad pokušaju zloupotrijebiti, antibiotici se ipak ne mogu dobiti bez recepta.

Kako su nam rekli, u njihovoj ljekarnoj najveća je potražnja za dodacima prehrani te dodacima za podizanje imuniteta.

Podsjetimo, početkom veljače objavljeno je nakon sjednice Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije da je zabilježen porast potrošnje lijekova.

''Usporedbom podataka o potrošnji lijekova u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu zabilježen je porast izdanih recepata od 5,8% uz porast financijske potrošnje za 5,5% odnosno 707.865 KM'', navedeno je tada.

Kako se navodi, porast potrošnje rezultat je povećanja broja korisnika lijekova s Pozitivne liste, te uvođenja u terapiju 22 nova lijeka koja su uvrštena na Pozitivnu listu lijekova HNŽ/K koncem 2019. godine. Pojava epidemije COVID – 19 nije utjecala na povećanje potrošnje preko Pozitivne liste, što je vidljivo iz potrošnje antibiotika koja je smanjena za 16% ili 112.873 KM u odnosu na 2019. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close