Kada je vrijeme za posjet liječniku

Pet ozbiljnih zdravstvenih problema koji se kriju iza boli u leđima

S vremena na vrijeme svatko od nas osjeti onu neugodnu bol u leđima. Nekada ti ne da se uspraviš do kraja, smeta ti dok sjediš, ili je osjećaš tijekom dana kao neki pritisak od ramena do trtice. Je li samo bol u leđima ili nešto ozbiljnije?
Lifestyle / Zdravlje | 11. 10. 2017. u 22:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pri boli u leđima moraš obratiti na pozornost koliko ona traje i koliko je intenzivna. Ako je nešto što se da riješiti lijekovima protiv boli, vjerojatno nije zabrinjavajuće, no ako traje duže od 6 tjedana i ako je konstantna, vrijeme je za odlazak doktoru. savjetuje Zdrava krava. Ovo su bolesti koje se mogu kriti iza takve boli:

Aortska aneurizma

Događa se kada dio arterijskog zida oslabi, što uzrokuje da se ona abnormalno proširi ili napuše poput balona. Prema Američkoj asocijaciji za srce ovakve se izbočine mogu pojaviti posvuda, no aortska aneurizma može se manifestirati duž cijele aorte, najduže arterije u ljudskom tijelu (pruža se od srca, preko prsnog koša do abdomena), čija širina ide i do 27 milimetara. Ako ova aneurizma pukne, bilo gdje duž aorte, ona uzrokuje bol u leđima koja se širi do abdomena.

Specijalistica za ženske bolesti iz njujorškog Chestera, Donnica Moore upozorava da je bol jaka i dolazi iznenadno. Puknuta aortska aneurizma zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, jer može dovesti do za život opasnog unutarnjeg krvarenja. Ova vrsta bolesti najčešća je kod muškaraca starijih od 60 godina koji su pušači ili imaju visok kolesterol.

Ginekološki problemi

Postoji puno problema 'dolje' koji mogu uzrokovati bol u leđima. Na primjer, 25% žena ima retroverziju maternice (okrenutu maternicu), što nije bolest nego stanje u kojem je tijelo maternice nagnuto prema dolje i straga, prema završnom crijevu. Doktorica Moore kaže da žene koje imaju ovaj problem menstrualne grčeve osjećaju u donjem dijelu leđa umjesto u abdomenu.

U rjeđem slučaju, fibromi (dobroćudna izraslina sastavljena od vlaknastog i vezivnog tkiva) mogu također uzrokovati bol ako pritišću mišiće i živce donjeg dijela leđa. Endometrioza, bolest kod koje se otoci endometrija, sluznice maternice koja se normalno nalazi samo unutar nje, nalaze izvan maternice, također može biti izvor boli u leđima. Prvi korak kod sumnje na ove bolesti jest odlazak ginekologu, a drugi je liječenje oblozima, lijekovima ili ako je potrebno, kirurškim postupkom.

Osteoporoza

Osteoporoza, ili bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive, često se naziva i 'tihom bolesti' jer je uobičajeno da se za nju kasno sazna. Jedan od glavnih simptoma ove bolesti jest jaka bol u leđima. Ponekad osteoporoza može oslabiti kralješke do te mjere da mogu puknuti, a kada se to dogodi nastupa oštra bol koja ne prestaje. Iako, bol se ponekad ni ne mora manifestirati.

U svakom slučaju, nakon nekoliko fraktura kralješaka, može doći do iskrivljenja kralješnice i gubitka težine. Ako podnosiš jaku bol u srednjem ili gornjem dijelu leđa, ili ti se čini da si se 'smanjila' za par centimetara zadnjih godina, obavezno se obrati svom doktoru. Možda nije nužno osteoporoza, ali ti može omogućiti terapiju i njegu u slučaju da postoji opasnost od nje.

Artritis

Iako bilo koji dio leđa može biti zahvaćen artritisom, donji dio je posebno osjetljiv jer 'drži' veći dio tjelesne težine od ostalih, prema Fondaciji za artritis. Postoji više tipova artritisa koji mogu dovesti do boli, ukočenosti i oticanja, no najčešći među njima je osteoartritis, prilikom kojeg puca hrskavica koja služi kao jastučić između kostiju. Slučaj artritisa može se liječiti na više načina: lijekovima protiv boli, protuupalnim sredstvima, terapijom hlađenja ili grijanja kosti, fizikalnom terapijom, pa čak i promjenama u dijeti.

Bubrežni kamenci

Jedina pozitivna stvar kod ove bolesti jest to da tvrde nakupine koncentriranih kemikalija u urinu, koje su kamenci, izlaze van iz tijela bez oštećenja unutarnjih organa. Loša se strana toga može iščitati iz svjedočanstva svih ljudi koji su imali ovaj problem, koji su rekli kako je to najgora bol koju su doživjeli u svom životu. "Skoro kao trudovi", kaže doktorica Moore.

Uglavnom je to osjećaj oštrog probadanja koji se razvija u donjem ili bočnom dijelu leđa, kod dna prsnog koša, i onda putuje prema genitalijama. Bolovi dolaze poput valova; nakon prve navale, do sljedeće može proći i po nekoliko sati bez ijednog bola prije nove ture. Drugi simptomi su krv u mokraći, mučnina, povraćanje i groznica. Bubrežni kamenci čest su razlog posjeta Hitne pomoći. najčešće iz uzrokuju pretjerana tjelesna težina i klimatske promjene.

Pripazi na ovo prije nego išta poduzmeš!

Imala bolove u leđima ili ne, ako imaš temperaturu preko 38.5°C, peče te tijekom mokrenja, mokraća ti je mutna ili smrdi, imaš konstantne mučnine i povraćaš, te osjećaš nepodnošljivu bol, obavezno se obrati svom liječniku u što kraćem roku.


Kopirati
Drag cursor here to close