Osjećaju se ugodnije

Umirovljenici preferiraju pomoć i njegu u svojoj kući umjesto u domovima

Umirovljenici starost radije žele provesti u toplini vlastitog doma, a ne u objektu sa nepoznatim ljudima.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 10. 2023. u 07:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usluge njegovatelja nisu potrebne samo bogatim zapadnjacima, nego i domaćem stanovništvu koje treću životnu dob ne želi provesti u staračkim domovima, nego u vlastitim kućama i stanovima.

U toj činjenici Crveni križ RS vidi svoju šansu za pružanje pomoći i njege u kući na ekonomskim osnovama.

"Djeca koja su već otišla i napustila roditelje u potrazi za boljim životom u Europi ne vraćaju se da gledaju svoje roditelje. Lakše im je osigurati financijski iznos koji je daleko niži od iznosa koji je prosječna cijena staračkih domova i na taj način se može održati ekonomska opravdanost ovog programa, a može se i kućnim proračunom iznijeti ovaj teret usluga njege i pomoći u kući", rekao je Rajko Lazić, glavni tajnik Crvenog križa RS.

Ne žele u dom

Da Dobojlije starost radije žele provesti u toplini vlastitog doma, a ne u objektu sa nepoznatim ljudima, potvrđuje Rajko Gligorić, predsjednik dobojskog Udruženja umirovljenika koje trenutno ne raspolaže podacima o broju onih koji bi rado otvorili svoja vrata obučenim njegovateljima, pišu Nezavisne novine.

"Iz razgovora sa umirovljenicima, po mom mišljenju, najveći dio uglavnom preferira njegu u kući. Evo, recimo moja pokojna mama je rekla: 'Nemojte me, djeco, samo iz kuće, molim vas'. Dakle, više umirovljenika preferira pomoć i njegu u svojoj kući. E sad, ima jedan broj onih koji vjerojatno iz nekih drugih razloga mora ići u dom. Domovi su, recimo, mogu slobodno reći za 80 odsto umirovljenika nepristupačni, jedino ako imaju djeca mogućnost da financiraju. Mali broj umirovljenika sa svojim mirovinama može sebi to priuštiti kad je tamo cijena od tisuću maraka, pa naviše", naveo je Gligorić.

U suradnji sa Crvenim križem Švicarske u četiri lokalne zajednice u RS, Doboju, Prnjavoru, Šamcu i Foči, desetak godina se realizira projekt njege i pomoći u kući.

Tim kućne njege i pomoći u Crvenom krstu Doboj na usluzi je za 75 korisnika koji žive u 17 mjesnih zajednica, na raspolaganju imaju tri vozila, te dnevno znaju preći nekoliko stotina kilometara.

Teška situacija na terenu

"Na terenu, iskreno da vam kažem, situacija je jako teška. Velika je potreba za našim uslugama. Uglavnom su to korisnici treće životne dobi, najviše se radi o bolesnim korisnicima, nepokretnim ili teško pokretnim i korisnicima koji žive sami, odnosno koji nemaju obitelj, djecu i neko drugo lice koje bi brinulo o njima.

Najčešće usluge koje pružamo za nepokretne korisnike su jutarnja higijena, jutarnja toaleta, presvlačenje, znači pelene, zamjena posteljine, oblačenje korisnika, priprema obroka, priprema kafe, davanje terapije, praćenje tlaka, šećera i sve ostale usluge koje su potrebne", priča Nataša Pančić Vukajlović, vođa tima kućne njege i pomoći u CK Doboj.

Šest njegovatelja i četiri volontera svakodnevno obilaze korisnike, a potreba za njihovim uslugama sve je veća.

"Naša populacija iznad 65 godina i te kako stari, a porast će doživjeti još za 25 posto u sljedećih oko 25 godina, tako da je potreba i na lokalnom i na globalnom nivou jako velika. Mi trenutno s ovim svojim kapacitetima možemo brinuti samo o trenutnim korisnicima. Trenutno se program 'Pomoć i njega u kući' financira učešćem lokalne zajednice, odnosno Gradske uprave Doboj, zatim učešćem Gradske organizacije Crvenog križa i Švicarskog crvenog križa", kazala je Jasmina Bukejlović, predstavnica Crvenog križa Doboj.

Kopirati
Drag cursor here to close