Tko tu ne/govori istinu?

Patronažna pomoć rodiljama u Mostaru - privatna ili besplatna?

Vjerujete li da tu službu koja pomaže dojiljama imamo već 11 godina?
Lifestyle / Zdravlje | 31. 07. 2020. u 14:25 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znate li da Mostar ima patronažnu službu za pomoć rodiljama? - ne znate. Nema veze jer, očito ni Dom zdravlja Mostar ne zna ima li tu službu ili ne.

Naime, iz Doma zdravlja Mostar za Bljesak.info kazali su da Odjel za liječenje, patronažu i palijativnu njegu u kući postoji od 2009. godine, a radi kao zasebna organizacijska jedinica s 11 djelatnika i obavlja poslove iz domene polivalentne patronaže u okviru koje je i predmetna usluga.

''Svih 11 djelatnika su prošli edukaciju u sklopu projekta jačanja sestrinstva u BiH, koji je podržan od strane Ministarstva zdravstva, čime su se stekle vještine i kompetencije obavljanja polivalentne patronaže koja između ostalog uključuje kućne posjete trudnicama i dojiljama'', kazali su za Bljesak.info iz Doma zdravlja Mostar.

Vjerujete li da tu službu koja pomaže dojiljama imamo već 11 godina?

Kako bismo provjerili postoji li u Domu zdravlja Mostar ova usluga, nazvali smo njihovu Službu za zdravstvenu zaštitu djece od 0 do 6 godina te za 'sestru' zamolili pomoć jedne od tih 11 djelatnica za koje ova ustanova tvrdi da postoje.

Foto:Unsplash / Vjerujete li da tu službu koja pomaže dojiljama imamo već 11 godina?

''Žao nam je ali tu uslugu nemamo'', kazala nam je medicinska sestra ove službe.

''Nažalost, sve patronažne službe imamo, ali tu za rodilje nemamo. Nešto se govorilo o tome da će se osnovati ali ne znam još što će biti o toga. Ali može se doći kod nas na odjel i sve ćemo objasniti i pokazati'', ljubazno je poručila sestra ove službe Doma zdravlja Mostar, ustanove koja tvrdi da ima službu koja nudi kućne posjete trudnicama i dojiljama.

Na naše pitanje kako to da rodilje ne znaju za tu uslugu Doma zdravlja Mostar, glasnogovornica ove ustanove Ines Popovac kazala je da je vjerojatno razlog tome što tu uslugu rodilje dogovore sa sestrama na SKB-u Mostar.

Naša sugovornica koja je rodila prije godinu dana govori kako je, s obzirom da joj je prvo dijete, pri prijemu u SKB Mostar prije poroda zatražila pomoć kući pri izlasku s novorođenčetom. Kako je kazala, objasnili su joj kako takva usluga u SKB-u ne postoji, te da sestre kući dolaze privatno i pomažu.

''U bolnici sam, na svoju inicijativu, uzela broj sestre koju sam kasnije i pozvala da dolazi u patronažne posjete i pomaže mi oko kupanja djeteta i tu uslugu sam platila. Kako sam imala problema s dojenjem, a ta sestra mi nije mogla adekvatno pomoći, zvala sam jedinu savjetnicu za dojenje u Mostaru da mi dođe privatno i pomogne oko uspostavljanja dojenja, i nju sam platila'', kazala je za Bljesak.info korisnica privatnih patronažnih usluga.

Olivera Perić, glavna sestra Klinike za ginekologiju i posredništvo za Bljesak.info kazala je kako na našem području ne postoji patronažna skrb majke i novorođenčeta koja bi bila dragocjen sustav podrške dojenju putem praćenja svih majki nakon otpusta – rani poslijenatalni ili laktacijski klinički pregled, kućni posjet ili telefonski poziv.

''Majkama preporučujemo povezivanje s grupom za podršku dojenju izvan bolnice. Pri otpustu iz rodilišta majkama se preporučuje povezivanje s laktacijskom savjetnicom koja već u rodilištu informira, savjetuje i daje odgovarajuću podršku dojenju'', objasnila je.

Naime, Sveučilišna bolnica Mostar veliki je zagovornik dojenja, te osoblje u porodilištu kroz njihov program 'Deset koraka k uspješnom dojenju' nastoji potaknuti i osnažiti majke da doje svoje dijete. S obzirom da je bolnica „prijatelj novorođenčadi“ nakon smještanja majke u Odsjek babinjača posebna se pažnja daje edukaciji babinjača o dojenju uz pomoć laktacijske savjetnice.

Koliko SKB Mostar ima savjetnica za dojenje i tko plaća njihove edukacije, iako smo u dopisu poslali upit na ta pitanja, iz SKB-a Mostar nam nisu odgovorili.

''Broj savjetnice za dojilje iz Mostara dala mi je prijateljica koja je ranije koristila njezine usluge privatno. S obzirom da mi je prvo dijete i nisam ništa znala oko dojenja, a imala sam velikih problema, pozvala sam je privatno i ona mi je više puta dolazila i pokazivala. Svaki njezin dolazak sam plaćala'', govori nam još jedna korisnica privatnih patronažnih usluga.  

Kako je rekla, da je znala da postoji patronažna služba u Mostaru koja pomaže dojiljama pozvala bi je, a ne bi koristila privatne usluge.

Foto:Unsplash / Da je znala da postoji patronažna služba u Mostaru pozvala bi je

''U razgovoru s jednom od pedijatrica Doma zdravlja Mostar, nakon prvih kontrola djeteta, rečeno mi je da ta usluga ne postoji kod nas u Mostaru. Čak je i ona bila razočarana činjenicom da postoji usluga pomoći starim i nemoćnim, a pomoć tek rođenima ne'', istaknula je.

Ineče, pedijatrica u Službi za zdravstvenu zaštitu djece od 0 do 6 godina Doma zdravlja Mostar Helena Radić za Bljesak.info istaknula je kako se dojilje prvih dana, ali i mjeseci, susreću s različitim poteškoćama i problemima u dojenju. Te da je zbog toga jako bitna sama priprema za dojenje koja počinje već u trudnoći.

''Poznavanjem mogućih poteškoća u dojenju, savjetovanjem i edukacijom o vještinama dojenja te poteškoće se mogu prebroditi, a u tome je jednako važna potpora i obitelji i struke'', kazala je.

Ako stvarno postoji ova usluga i tih 11 djelatnica koje, kako tvrdi Dom zdravlja Mostar, besplatno rodiljama pomažu u prvim danima s novorođenčetom, katastrofalno je da u ovih 11 godina nitko o tome nije obavijestio rodilje u Mostaru.

''Nisam znala da kod nas postoji patronažna služba, da sam znala svakako bih je zvala. Jer meni je ova pomoć koju sam dobila bila zaista potrebna. Ali sam je i platila, nažalost'', rekla je za Bljesak. info naša sugovornica.

Kopirati
Drag cursor here to close